Beter aansturen tijdens een digitale transformatie: ontdek coachend leidinggeven

woman writing on paper on table near lapop

Steeds meer organisaties zitten midden in hun digitale transformatie. Door papieren processen te automatiseren besparen ze tijd en voorkomen ze fouten. Slimme software maakt het werk makkelijker. Maar, er gelden ook een paar uitdagingen. Hoe krijg je jouw team mee in die veranderingen?

Transformaties kunnen onzekerheid veroorzaken. Dus automatiseer je een deel van het werk? Houd er rekening mee dat dit op z’n minst vragen oproept. En misschien wel weerstand. Het volgen van een opleiding tot coachend leidinggeven helpt je daar beter mee om te gaan. Dat helpt bij het begeleiden van de digitale transformatie. En meer specifiek als je aan de slag wilt met DevOps of Agile-werken.

Wat is coachend leidinggeven?

Coachend leidinggeven helpt je effectiever en zelfbewuster leiding te geven. De training is bedoeld voor leidinggevenden, teamcoaches en (project)managers. Het helpt je om anderen meer verantwoordelijkheid te laten nemen in hun werk, bijvoorbeeld tijdens een digitale transformatie.

Dus zit je midden in een digitale transformatie? Of maak je plannen om processen te automatiseren en optimaliseren? Coachend leidinggeven kan je helpen:

  • Leer betere gesprekken te voeren met collega’s, leveranciers en andere betrokkenen
  • Ontdek het verschil tussen coachen en adviseren (en tussen adviseren en helpen)
  • Voer empathische en gelijkwaardige gesprekken (met minder weerstand)

Maakt een medewerker zich zorgen over het voortbestaan van zijn of haar functie, als je het werk digitaliseert? Laat blijken dat je luistert, dat je de geuite zorgen hoort (en begrijpt) en ga er concreet mee aan de slag. Gebruik een coachende stijl, om een medewerker uit te nodigen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de verandering. 

Eigen verantwoordelijkheid voor de verandering

Medewerkers die zelf verantwoordelijkheid nemen ervaren meer intrinsieke motivatie. Zij houden veranderingen daardoor veel langer vol. Bovendien omarmen ze bijvoorbeeld een digitale transformatie met minder weerstand, als ze er zelf achterstaan.

Coachend leidinggeven verschilt daarmee van simpelweg delegeren. Je deelt niet zomaar taken uit, maar biedt teamleden de mogelijkheid om te groeien en te bloeien. Een praktische training legt je de theorie uit en nodigt uit om dat wat je leert meteen in de praktijk te brengen. Dus moet je aan de slag met DevOps of gaan jullie met Agile Scrum werken? Volg een opleiding tot coachend leidinggeven of ontdek de andere opties tot een opleiding tot coach van NONONS. Geef het team regie over de veranderingen, waarbij je als coachend leider een cultuur opbouwt waarin respect, samenwerking en continue verbetering centraal staan. Dat komt zowel het team als de rest van de organisatie ten goede.

Vorige

DIY Smart furniture

Volgende

Hoe Apple pay werkt achter het scherm

Latest from Blog