Beste 3D printer (Beoordeeld in 2023)

pexels-photo-13513543.jpeg
Photo by Jonathan Cooper on Pexels.com

Best beoordeelde 3D printer – onze nummer 1 van 2023

Op zoek naar een 3D printer? Schaf dan de Creality Official Ender 2 Pro 3D printer aan! Deze is scherp geprijsd, levert de kwaliteit die je verwacht en is makkelijk in gebruik te nemen. Je kan gestopte printsessies zonder veel moeite herstarten en überhaupt al zonder veel moeite opstarten. Overtuigd? Klik op onderstaande link voor de meest scherpe prijs.

Introductie

Waar je vroeger nog gefascineerd was door de papierprinter, is de technologie van tegenwoordig misschien nog wel veel indrukwekkender. Tegenwoordig bestaan er namelijk 3D-printers. Ontwerpen van constructies, leuke en onnodige items printen, iets in 2D tot leven wekken met 3D: je kan het allemaal met de deze fantastische printers.

In dit artikel zal je met name de beste 3D printers voor de hobbyprojecten zien. Ze zijn redelijk goed geprijsd, gemakkelijk in gebruik te nemen voor iemand met enige technische kennis en leveren redelijke kwaliteit. We duiken aan de hand van kooptips, de vijf beste 3D printers en veelgestelde vragen in de fascinerende wereld van deze objecten. De creatieve mogelijkheden zijn eindeloos, dus je verbeelding kan je met gemak de vrije loop te laten. In een dimensie die je nog niet eerder had gezien, kom je tot de beste ontdekking. Dus, als het aan ons ligt, wisten we het wel. Wat? Nou, eerst lezen en dan kopen maar!

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede 3D printer

Ho, stop! Voor je verder gaat naar de beste vijf producten, wijzen we je graag eerst op de kooptips. Aan de hand van deze kooptips zal je namelijk de beste 3D printer kunnen selecteren.

 1. Software
  Met de software, die je installeert op je computer, maak je als het ware je 3D ontwerpen. De ene keer zal je dit online moeten downloaden, de andere keer zal het worden meegeleverd in het pakket van de 3D printer zelf. Onthoud: het ene programma is het andere niet. Software kan variëren in kwaliteit, werkzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.
 2. Stroomtoevoer
  De ene stroomtoevoer is stabieler dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met het geleiden van de stroomtoevoer in het apparaat. Ook planten we de ‘hervat functie’ even onder dit kopje. Is er bijvoorbeeld een stroomstoring, gaat de printer dan gewoon door met printen, kan je het printen hervatten of is je bouwsel helemaal verloren?
 3. Soort filament
  Het soort filament zegt uiteindelijk ook veel over je 3D bouwsel. PLA filament is in hobbyland een veelgebruikt, maar ook milieuvriendelijk filament. Je kan filament zien als hetgeen de inkt is bij een ‘normale’ printer die papier print. Is het filament niet goed, dan ontstaan er oneffenheden in je bouwwerk.
 4. In elkaar zetten
  Zo, met enige kennis zal het vast moeten lukken om in een paar uur een 3D printer in elkaar te zetten. Tegenwoordig kan je met video’s en papieren handleidingen een heel eind komen. Maar, is je technische kennis niet meer wat het ooit is geweest, of gewoon nooit aanwezig geweest, dan is een volledig complete printer natuurlijk fantastisch.
 5. Extruder
  De extruder is zeg maar hetgeen waar uit wordt geprint. In het geval van een dual extruder, kan je werken met meerdere kleurtjes. Overigens zal je dat bij de meer goedkopere varianten niet vaak tegenkomen en heb je slechts keuze uit één kleurtje. Het is maar hoe duur je het jezelf wil maken, dachten wij zo.

5 Beste Producten

#1 Creality Official Ender 3 Pro 3D-printer met Meanwell-voeding en flexibele magnetische plaat 

Prijs: €259,00

+ halfgemonteerde kit, zodat je kennis opdoet, maar niet alles zelf hoeft te doen
+ functie om gestopte printsessie te hervatten
– kwaliteit van het bed is wat ondermaats

Een 3D printer met heel veel recensies en heel veel positiviteit. Een printer met een grote beschrijving, een ietwat ingewikkelde, maar duidelijke installatie en goede kwaliteit. De Creality Official Ender 3 Pro 3D-printer met Meanwell-voeding en flexibele magnetische plaat is eentje die je aanschaft als je er echt voor wil gaan. Waarom? Dat gaan we je nu meteen vertellen.

Zo heeft de printer, iets dat wij erg gaaf vinden, een functie waarbij het printen kan worden hervat na zoiets als een stroomstoring. Het printen wordt hervat van de laatst geregistreerde extruderpositie. En oh ja, de installatie is nog steeds niet de meest ingewikkelde die je ooit zal tegenkomen. Je hebt namelijk te maken met een halfgemonteerde kit. Met andere woorden: je kit wordt gedeeltelijk gemonteerd geleverd, zodat je alleen nog de laatste stappen hoeft te volgen. Tegelijkertijd kan je meer te weten komen over de basisconstructie van de 3D-printers. Dit is handig, omdat je wellicht zelf kan bedenken wat er gebeurt als iets misloopt. Je weet ook anderen te vertellen wat het ‘geheim’ van zo’n 3D printer dan eigenlijk is.

Het bouwoppervlak bevat gedurende het printen een consistente temperatuur. Die temperatuur kan in slechts 5 minuten oplopen tot wel 110 graden Celsius. Omdat de voeding is beschermt is tegen onverwachte stroompieken, zal je geen problemen hebben met die opwarming. Wees wel alert, want dit ‘bed’ kan ontzettend heet worden en het is niet de bedoeling of je je eraan brandt. Het schijnt ook te zijn dat er soms nog weleens wat aan dat bed blijft plakken en dat je het er niet af kan halen, zonder dat je het beschadigt. Het maakt dat de kwaliteit van de printer ietsjes omlaag gaat, al zijn het verwaarloosbare details.

#2 Comgrow Creality Ender 3 3D-printer Aluminium DIY met Afdrukproces

Prijs: €214,99

+ goede prijs-kwaliteitverhouding
+ redelijk eenvoudige montage
– niet hele duidelijke handleiding m.b.t. het printen zelf

De nummer twee uit deze lijst is een 3D printer van het merk Comgrow. Het bedrijf is van oorsprong Chinees en dat is niet gek, als je je realiseert dat geregeld daar de meeste onderdelen vandaan komen. In ieder geval doet het niks ten onder aan de kwaliteit, het gebruik of het gemak in aanschaffen. Zo blijft de printer bijvoorbeeld doorgaan met printen wanneer er een fout of stroomstoring optreedt. Verder kan je er vanuit gaan dat alles veilig te gebruiken is, gezien het nog geen dag voor verzending wordt getest op eventuele fouten. Het maakt dat je de printer zonder aarzeling in gebruik kan nemen. Of nou ja, je zal nog wel een aantal onderdelen moeten monteren.

Die onderdelen, dat zijn er echt maar een paar. Met het bijgeleverde gereedschap en ‘maar’ 20 schroeven, zal je binnen een paar uurtjes klaar zijn. Er wordt een tijd van twee uur gerekend, maar maak daar gerust drie uur van, als je geen ervaring hebt in het bouwen van een 3D printer. Waarschijnlijk wil je, al helemaal voor dit geld, er zeker van zijn dat je alles precies doet zoals het hoort. Een paar extra controles kunnen geen kwaad. Zo wordt de plaat waarop wordt gebouwd met gemak zo’n 110 graden Celcius. Het is iets waar je je snel aan kunt branden.

Je kan bij de aanschaf van de Comgrow Creality Ender 3 3D-printer Aluminium DIY met Afdrukproces, rekenen op technische ondersteuning. Dagelijks staan er meerdere medewerkers voor je klaar die je kunnen helpen bij de montage, het printen, het uitzoeken van de software en nog veel meer. Dat klinkt fijn en dat is het ook. Wat minder fijn is aan deze printer, is dat in de handleiding niet alles wordt verteld over het printen. Je kan daarvoor nog beter wat YouTube-filmpjes gaan kijken. Dat is jammer, want bijvoorbeeld de kwaliteit van de geprinte objecten blijkt wel van goede kwaliteit te zijn. Bovendien is de printer redelijk betaalbaar en heeft het daarmee een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

#3 Creality 3D Ender-5 Pro – 3D Printer

Prijs: €349,00

+ onderdelen van hoge kwaliteit
+ printplaat kan je losmaken, om je creaties veilig van het oppervlak te kunnen verwijderen
– aan de dure kant

Via je Mac, Windows of Linux computer kan je de mooiste ontwerpen maken, die je daarna natuurlijk print met je nieuwe 3D printer. De printer komt van een Chinese fabrikant, die wel meer van dit soort producten levert. In ieder geval is dat dus geen zorg, gezien het van zeer goede kwaliteit blijkt. De afdrukresultaten zijn van hoge kwaliteit en met de vele functies en opties van de printer, weet jij dat afdrukresultaat ook nog naar je eigen wensen te vormen.

In principe verloopt het werken met de 3D printer als gladde boter. De printer is namelijk voorzien van een bediening via touchscreen. In combinatie met de hoge betrouwbaarheid van de onderdelen en componenten in de printer zelf, schaf je iets aan waarna je nooit meer anders wil. Je kan het printplatform verwijderen uit de printer, zodat je je resultaten veilig kunt verplaatsen. Pas wel even op, want die plaat is vaak wel relatief heet. Of je het printen ook nog kunt hervatten nadat je deze handmatig hebt gestopt, is ons onbekend. In ieder geval kan hij wel worden hervat nadat er zoiets als een stroomstoring heeft plaatsgevonden. Overigens is het maximale printvolume 220 x 220 x 300 mm. Je creatieve ideeën zijn dus niet gigantisch, maar dat kan je van een nog redelijk goedkope 3D printer ook niet anders verwachten. Redelijk goedkoop is overigens relatief, want met zijn kleine driehonderdvijftig (!) euro, is het de duurste uit de lijst.

Uiteindelijk zal je ook deze 3D printer zelf moeten bouwen. Althans, de basis staat er al, de rest zal je zelf binnen een korte tijd moeten voltooien. Heb je liever een voorbeeldvideo dan een handleiding? No problemo, want deze kan je ook makkelijk vinden. Alles lijkt compleet bij deze Creality 3D Ender-5 Pro – 3D Printer, behalve dan dat deze, zoals gezegd, allesbehalve goedkoop is.

#4 Creality 3D Ender-3 v2 – 3D printer

Prijs: €289,00

+ mooi beginners model
+ stabiele stroomtoevoer ingebouwd
– vaag instructiefilmpje, geleverd op een SD-kaart

Zo, we hebben bijna het idee dat we al voor de vierde keer dezelfde 3D printer beschrijven. Is het niet omdat het gaat over een printer van hetzelfde merk, dan is het wel omdat het er veel van dezelfde features weer terugkomen. Zo gaat het hier óók om een zelfbouwpakket en een gelijke opwarmsnelheid (5 minuten) (wel ‘maar’ tot 100 graden Celcius). Verder is de printer uitgerust met een mogelijkheid tot hervatten na stroomuitval. Trouwens, over stroom gesproken: in het apparaat is de stroomtoevoer op zo’n manier verwerkt, dat het stabiel blijft. Je hebt daardoor niet te maken met bepaalde pieken of dipjes, wat het printen op een negatieve manier beïnvloeden.

Je zal bij het printen, met de Creality 3D Ender-3 v2 – 3D printer, aan de slag gaan met een PLA filament. PLA-filament staat voor polylactide-filament. Het is een veelgebruikt 3D-printmateriaal vanwege zijn milieuvriendelijkheid en gebruiksgemak. Als je dus bezig bent met het printen, dan hoef je niet bang te zijn voor het inademen van schadelijke stoffen. Deze krijg je overigens niet geleverd met de 3D-printer. Dus, als je gelijk aan de slag wil, zal je moeten zorgen dat je dat in huis hebt. In de wat uitgebreidere beschrijvingen staat overigens welke exacte soort je uiteindelijk nodig hebt.

Op een SD-kaart wordt een ietwat vaag instructiefilmpje aangeleverd over de installatie van de 3D printer. Mocht je bijvoorbeeld een MacBook hebben, weet dan dat je hier een extra adapter voor moet hebben. Of, je kan natuurlijk ook onderzoek doen op Google, want er is vast al iemand geweest met een duidelijke uitleg. Natuurlijk neem je hierbij altijd een klein risico, omdat het wellicht niet volledig volgens de instructies van de verkoper verloopt. Een ander ‘nadeel’ van deze printer is dat de kwaliteit van de extruder niet altijd van de beste kwaliteit blijkt te zijn.

#5 3D&Print 3D Printer Bouwpakket – 3D Printers – Starterspakket Kinderen

Prijs: €109,99

+ makkelijk in gebruik te nemen
– alleen geschikt voor PLA-filamenten

We eindigen de lijst met een wel heel speciale 3D printer. Deze is namelijk geschikt voor kinderen. Het gebruik is dus wat gemakkelijker en zelfs de installatie heb je zo gepiept. Je zou dus kunnen stellen dat het niet per definitie voor kinderen goed te doen is, maar ook voor mensen die nieuw zijn in de wereld van 3D printen. Of mensen die simpelweg niet zijn onderlegt met technische kennis. De 3D&Print 3D Printer Bouwpakket – 3D Printers – Starterspakket Kinderen is er voor iedereen.

Het instapmodel is uitgerust met een one key printing- basis. Dat betekent dat je in principe met één druk op de knop je item kan laten printen. Tenminste, dat gebeurt pas nadat je de TF-geheugenkaart hebt geplaatst. Om te voorkomen dat je niet weet wat dat is en een verkeerde koopt, is deze gewoon toegevoegd aan het gehele pakket. Het printsel, wat daarna is gecreëerd is van redelijke kwaliteit en is ongetwijfeld naar wat je op zoek bent geweest. Je hebt het immers zelf ontworpen en bent er mee in de weer gegaan. Het kan zelfs zo zijn dat je meerdere keren een eenzelfde variant laat printen, iedere keer weer met een aantal kleine wijzigingen.

Met een nagenoeg geruisloze werking maakt het niet uit op welk moment van de dag de printer zal werken. Maar, voordat je gaat printen, heb je natuurlijk wel een ontwerp nodig. Ook dat is niet moeilijk om te maken. Althans, je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil. In de software van Easyware, dat je op je computer installeert, maak je een ontwerp. Daarna zorg je dat de TF-geheugenkaart in je computer zit, zodat je het ontwerp daarop kan opslaan. Die kaart stop je, zoals gezegd, weer de printer in, waarna deze vrijwel meteen zal beginnen met printen. Tenminste, en daar gaan we weer, als je een filament hebt geplaatst. Zonder PLA-filament valt er namelijk niks om mee te gaan printen. Dat is zeg maar net zoals je gaat printen met een normale printer, waar geen inkt in zit.

Conclusie

We kunnen concluderen, zoals we al eerder hebben gezegd, dat de 3D printers veelal op elkaar lijken. Ze zijn ongeveer even duur, hebben dezelfde opwarmsnelheden, geven dezelfde kwaliteit aan prinsresultaten én zijn goed in gebruik te nemen. Het gebruik is overigens alleen mogelijk, als je het voor elkaar krijgt de 3D printer op de juiste manier te monteren. Het gemak verschilt nog weleens per aanbieder of zelfs per instructiefilmpje van eenzelfde product. Trek er dus genoeg tijd voor uit en ga niet zomaar blind af op wat je verteld hebt. Het zou zonde zijn als die paar honderd euro zo de prullenbak in wordt gemieterd, omdat er iets in het proces toch niet helemaal goed is gegaan.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een goedkope en een dure 3D-printer?

Goedkopere 3D-printers hebben meestal een kleiner bouwvolume, lagere printkwaliteit en minder geavanceerde functies. Duurdere 3D-printers bieden vaak grotere bouwvolumes, hogere printkwaliteit, meer materiaalopties en extra functies zoals automatische kalibratie. Overigens zijn ‘goedkoop’ en ‘duur’ een relatief begrip. In het geval van dit artikel gaat het, voor je beeldvorming, om de meer goedkopere varianten.

Is 3D-printen moeilijk om te leren?

Het basisproces van 3D-printen is vrij eenvoudig te leren, vooral als je een gebruiksvriendelijke printer hebt. Het gebruik van de bijbehorende software voor het slicen van 3D-modellen kan echter wat oefening vergen. Met wat geduld en oefening kun je echter snel vertrouwd raken met het hele proces. Het is dus ook maar hoeveel aandacht je aan het proces geeft. Onthoud altijd: haastige spoed is zelden goed…

Wat zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van 3D-printen?

3D-printen wordt gebruikt in verschillende sectoren, zoals productie, prototyping, geneeskunde, architectuur, mode en onderwijs. Het wordt gebruikt voor het maken van prototypes, maatwerkproducten, prothesen, architectonische modellen, sieraden en meer. In privé gebruik zal je overigens een stuk meer willekeurige items vinden. Items die voor het plezier worden gemaakt of slechts puur uit interesse. Een prothese, die überhaupt al niet past op een 3D printer als die hierboven staan beschreven, zal je dus niet echt snel tegenkomen.

Is 3D-printen veilig?

Over het algemeen is 3D-printen veilig, maar het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral bij het werken met bepaalde materialen. Zo wordt de plaat waarop wordt gebouwd zeer heet en zal je altijd moeten wachten tot deze is afgekoeld, wanneer je, bijvoorbeeld, je prinsresultaat er vanaf wil halen.

Vorige

Beste Earbuds (Beoordeeld in 2023)

Volgende

Wie woont er op dit adres: zo kun je er achter komen

Latest from Blog