De betekenis van een paars en zwart hartje emoji en meer hartjes kleuren uitgelegd

Dat de emoji’s op je telefoon een betekenis hebben, is je vast niet ontgaan. Maar dat emoji’s voor iedereen wat anders kan betekenen, is ook niet meer onbekend. Waar je soms in ongemakkelijke situaties komt, bieden emoji’s vaak ook iets van verlichting aan een bericht.

Maar wat is de exacte betekenis van bijvoorbeeld het paarse en zwarte hartje nu eigenlijk? En op welke momenten is het gepast om te sturen? In deze blog leggen we je de verschillende dingen betekenissen van hartjes en andere emoji’s uit.

Betekenissen hartjes

In volgorde van de regenboog gaan we de verschillende hartjes langs.

❤️ – Liefde, passie en romantiek staan centraal bij het rode hartje. Niet alleen in een romantische relatie, maar ook in vriendschappelijke relaties op bij familiaire banden, komt dit hartje van pas. Het is een teken van genoegen en een goede gemoedstoestand.

🧡 – Bij de kleur oranje denkt menig Nederlander aan de nationale kleur, maar het oranje hart heeft meer betekenissen. Het duidt op een vorm van liefde, waarbij nog enige vraagtekens in de lucht hangen. Je bent misschien nog niet samen met je crush, maar al wel exclusief. Je doet niet aan labels, maar bent wel erg verliefd.

💛 – Het gele, of goude hart staat voor geluk en levensvreugde. Het is een pure kleur en straalt niet per se romantiek uit. Het hart wordt dan ook geregeld in vriendschappen gebruikt.

💚 – Hoe wij Nederlanders naar oranje kijken met een eigen betekenis, kijken Ieren met een andere blik naar de kleur groen. We duiden in dit geval op een Ierse feestdag, genaamd St. Patrick’s Day, al past een klavertje vier hier beter bij. Het groene hart staat in het algemeen in ieder geval voor (natuurlijk) leven. Een ietwat tegenstrijdige betekenis die aan de kleur groen wordt gehangen is jaloezie. Wij houden het in ieder geval liever bij levensvreugde.

💙 – Blauw is ook wel de kleur van vertrouwen. Het straalt een bepaalde rust uit. In de vorm van een hartje doet het volgens ons verwijzen naar loyale vriendschappen en trouwe liefdes. Je laat hiermee merken dat je de persoon naar wie je de emoji stuurt, 100% vertrouwt.

💜 – Het paarse hart staat voor medeleven en begrip. Wanneer iemand door een moeilijke tijd heen gaat, kan je deze emoji makkelijk sturen, ook al heb je geen romantische relatie met die gene. Een tegenovergestelde betekenis van dit kleur hartje is glitter and glamour.

🖤 – Zwart is de kleur van rouw. Het straalt verdriet uit en je laat hiermee zien dat je meeleeft. Verder staat de kleur voor zwarte, grauwe humor. Je weet dat wat wordt gezegd niet helemaal gepast is, maar je laat zien dat je het wel kan waarderen.

🤍 – Hoewel een wit hartje niet echt een definitie heeft, zou je het kunnen gebruiken bij iets waarbij je genoegen over de situatie wilt uiten. Denk aan een huwelijk of een verklaring van de liefde. Verder zou het kunnen staan voor verlichting en geloof.

💔 – Velen zullen er niet aan willen denken, maar dit hartje spreekt natuurlijk al voor zichzelf. Een gebroken hart staat voor gebroken liefde. Of dat gaat over een romantische relatie of een vriendschap: het wordt er in ieder geval niet makkelijker op.

Oorsprong emoji’s

Het gebruik van emoji’s vindt zijn oorsprong in Japan. In 1999 ontwikkelde Shigetaka Kurita, een medewerker van het Japanse telecommunicatiebedrijf NTT DoCoMo, een set van 176 pictogrammen die bedoeld waren om emoties en andere concepten uit te drukken via tekstberichten op mobiele telefoons. Deze pictogrammen omvatten gezichtsuitdrukkingen, handgebaren, voedsel en andere dagelijkse voorwerpen.

Deze set pictogrammen werd al snel populair in Japan en verspreidde zich snel naar andere delen van de wereld, vooral nadat Apple een set emoji’s toevoegde aan iOS. Tegenwoordig zijn emoji’s een integraal onderdeel geworden van digitale communicatie. Ze worden gebruik om snel en gemakkelijk emoties uit de drukken en ideeën te verhelderen. In tekstberichten, e-mails en met name op sociale media komen de tekens op zeer regelmatige basis terug.

Nadeel van emoji’s

Hoewel het gebruik van emoji’s ontzettend populair is, heeft het zeker een aantal nadelen. We hebben ze op een overzichtelijk rijtje gezet:

  • Verschillende interpretaties
    Hoewel emoji’s bedoeld zijn om emoties en nuances in een tekstbericht over te brengen, kan de interpretatie van een emoji variëren afhankelijk van de cultuur, het taalgebruik en de context. Wat voor de ene persoon een vrolijke of positieve emoji lijkt, is voor de ander ongepast of onbegrijpelijk.
  • Talige vaardigheden worden verwaarloosd
    Emoji’s zijn soms een vervanging voor woorden en zinnen, waarmee de nuance en subtiliteit van menselijke communicatie verloren gaat. Het overmatig gebruik van emoji’s leidt tot een gebrek aan verbale vaardigheden. Eveneens emotionele intelligentie in een professionele en formele communicatie gaat verloren.
  • Respectloos
    Met een lachende emoji na een beledigende of kwetsende opmerking, wordt er zogenaamd een nuance toegevoegd aan een bericht. Mocht het bericht alsnog als kwetsend worden ervaren, dan wordt daar in een negatieve zin op gereageerd. Het is belangrijk dat de bedoeling achter berichten duidelijk, maar vooral respectvol blijft. Emoji’s geven niet ineens de gelegenheid om ‘gemeen’ te zijn.

Conclusie

Hartjes emoji’s worden overal gebruikt om verschillende gevoelens en emoties uit te drukken, zoals liefde en genegenheid. De kleur van een hartjes emojis hebben specifieke betekenissen. Een rood hartje wordt vaak geassocieerd met romantische liefde, terwijl een zwart hartje hartje meer staat voor rouw of zwarte humor. Een blauw hartje duidt juist op rust en vertrouwen, terwijl een geel hartje geluk uitstraalt. Om misverstanden in communicatie te voorkomen, kan het handig zijn dat je rekening houdt met de betekenis.

Volgende

Hoe je groepen op Telegram vindt

Latest from Blog