De diverse rollen binnen software ontwikkeling

black laptop computer turned on on table

Software ontwikkeling is een dynamisch vakgebied dat voortdurend evolueert en zich aanpast naar nieuwe technologieën en trends. In dit artikel zullen we de diverse rollen binnen software ontwikkeling verkennen. We zullen eveneens ingaan op verschillende definities in dit spannende vakgebied.

Wat is software ontwikkeling?

Het is altijd interessant om je te verdiepen in nieuwe vakgebieden. We bedoelen, 200 jaar, 500 jaar en nog langer geleden was er al wel een bakker, maar geen software ontwikkelaar. Pas sinds een aantal decennia zijn we ingestapt in de technologische sneltrein. Hoe dan ook is het vandaag de dag een steeds belangrijker beroep. Zelfs zo belangrijk, dat de ontwikkelingen soms sneller gaan dan de scholing van mensen die het kunnen uitvoeren. We zeggen daarmee dat een python developer inhuren bijvoorbeeld lang niet zo gemakkelijk gaat als je misschien had gehoopt.

Software development versus software engineering

Een python wat? Een python developer is een specifiekere aanduiding van een software developer. Echter is dat dan weer niet hetzelfde als een software engineer. Het is goed om je te realiseren dat er een verschil zit tussen beide begrippen. We leggen je het graag uit.

Het belangrijkste verschil zit in hun focus en doel. Software development richt zich vooral op het snel implementeren van code om specifieke functies te realiseren, met de nadruk op al werkende software. Software engineering legt meer nadruk op het ontwerp, de structuur en de langetermijnkwaliteit van software. Er worden systematische methoden en processen gebruikt om betrouwbare, onderhoudsvriendelijke en schaalbare software te ontwikkelen.

Rollen binnen software ontwikkeling

In principe hebben heel veel personen binnen een bedrijf invloed op wat er gebeurt op het software gebied. Alleen al de software ontwikkelaars zelf zijn ook weer op te delen in verschillende groepen.

Een software ontwikkelaar is letterlijk degene die zich durft de branden aan hetgeen dat software is. Deze persoon is verantwoordelijk voor het schrijven, testen en implementeren van een code om softwareapplicaties te maken. Je ziet een verschil in specialisatie allereerst op het gebied van frontend en backend ontwikkeling, waarna beide groepen zich dan ook nog zullen specialiseren eens in een speciale taal, zoals HTML, Python of Java.

De toekomst

Natuurlijk kijken bedrijven, die op een manier bezig zijn met software, altijd met een schuin oog naar de toekomst. Ze proberen daarom de beste software developers in huis te halen. Helaas is dat nog niet altijd even makkelijk, maar gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop bedrijven, waaronder Oscala, die je hierbij kunnen helpen. In principe detacheren zij hun mensen naar je uit, waardoor jij er zelf niet meer werk aan hebt en er wel werk voor je wordt uitgevoerd. Klinkt fantastisch, toch?

Over die toekomst gesproken, met zoiets als kunstmatige intelligentie wordt (onder andere) programmeren steeds interessanter. Niet alleen omdat het deels door software wordt aangedreven, maar ook omdat je met AI-aangedreven machines hele stukken codes kan genereren.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat softwareontwikkeling een bloeiend vakgebied is. De voortdurende veranderingen houden het interessant en tegelijkertijd ontzettend uitdagend. Software is een essentieel onderdeel van onze digitale samenleving en zal blijven evolueren met nieuwe technologieën. We zijn benieuwd naar wat de toekomst ons te brengen heeft.

Vorige

Alles wat je moet weten over je eigen webshop

Volgende

5 voordelen van een Hapro dakkoffer: ontdek het nu!

Latest from Blog