Of het nu gaat om een nieuw ontmoete liefde of juist gaat om een dringend verzoek aan een collega, we hebben allemaal in dezelfde situatie gestaan. Namelijk, de situatie waarin iemand niet reageert op een gestuurd bericht.
Help?! Wat nu? Nou, vooral geen paniek. Er zijn talloze redenen waarom iemand niet reageert op een bericht. Hoewel het probleem zich dus in sommige gevallen vanzelf oplost, zal je af en toe ook mee maken dat het moment tussen ontvangen en lezen enorm lang is.
Waarom reageert iemand niet?
Voordat we ingaan op wat je kunt sturen als iemand niet reageert, is het belangrijk om te begrijpen waarom iemand niet reageert. Er kunnen namelijk verschillende redenen voor zijn, zoals:
- De persoon heeft het bericht niet gezien. Dit kan natuurlijk ook weer om talloze redenen zijn. De persoon kan zijn telefoon zijn vergeten, het bericht is niet goed aangekomen of je bent vergeten om op de verzendknop te drukken.
- De persoon is te druk om te reageren, met bijvoorbeeld werk of school.
- De persoon heeft geen interesse of is niet geïnteresseerd in het onderwerp. Helemaal niet reageren is misschien niet erg vriendelijk, maar het kan gebeuren.
- De persoon is vergeten te reageren.
- Het bericht is onduidelijk of verwarrend. Ook hier geldt dat het wat asociaal is als er niet om verheldering wordt gevraagd, maar soms is het nu eenmaal zo.
Waarom iemand reageert, zal dus van verschillende factoren afhangen. Wees je ervan bewust dat de reden niet altijd persoonlijk is. Raak ook niet meteen in de stress. Als je iemand direct wil bereiken, probeer dan eens te bellen. Maar ook hierbij het geldt: de kans bestaat dat het telefoontje niet wordt opgemerkt.
Wat kun je sturen als iemand niet reageert?
Als iemand niet reageert, is het verleidelijk om nogmaals hetzelfde bericht te sturen. Dit kan echter irritatie opwekken bij de ontvanger. De kans op reactie is daardoor nóg kleiner. Hier zijn enkele suggesties voor berichten die je kunt sturen als iemand niet reageert:
#1 Herinnering
Een reminder kan een subtiele manier zijn om de ontvanger aan je bericht te herinneren. Vermeld kort waar het eerdere bericht over ging en vraag of de ontvanger de kans heeft gehad om erover na te denken of te reageren. Bijvoorbeeld:
Jij: ‘Hey, vind je het leuk om deze zaterdag eventjes af te spreken? 😊’
Jij: ‘Had je toevallig al nagedacht over mijn vraag? Anders kan ik nog wat anders regelen! 😅’
Hiermee impliceer je niet dat er heel veel druk op legt, maar wel dat je hem of haar als prioriteit stelt. Waarschijnlijk zal je binnen no time antwoord krijgen.
#2 Nieuwe vraag stellen
Als je geen reactie hebt gekregen op een vraag die je hebt gesteld, kun je overwegen een nieuwe vraag te stellen die beter aansluit bij de interesses van de ontvanger. Dit kan de kans vergroten dat hij of zij reageert.
Jij: ‘En wat is bijvoorbeeld je favoriete muzieksmaak?’
Even later
Jij: ‘Mijne is in ieder geval pop. Wat zijn jouw interesses?’
Mocht je de vraag midden in een gesprek stellen en komt er binnen een paar minuten geen reactie, terwijl het wel gelezen is, overweeg dan een nieuwe vraag. Maar als de vraag ietwat ‘uit de lucht komt vallen’, wacht dan minimaal een paar uur.
#3 Belangrijk punt benadrukken
Als je een belangrijk punt hebt gemaakt in je bericht, maar geen reactie hebt ontvangen, kun je het punt nogmaals benadrukken en vragen om een reactie. Let er wel op dat je niet te opdringerig overkomt.
Jij: ‘Ik zou graag hebben dat iemand volgende week de papiercontainer buiten zet!’
Jij: ‘Ik ben namelijk een paar dagen weg met het werk. Ik zal het de volgende keer doen. Alvast bedankt 😃’
Je benadrukt je vraag, maar met een reden. Omdat het wordt beredeneerd, geeft het de ander/ anderen genoeg informatie om te reageren. De ietwat directieve toon van het eerste bericht, wordt genuanceerd.
#4 Alternatief voorstellen
Als je een voorstel hebt gedaan en geen reactie hebt ontvangen, kun je overwegen een alternatief voorstel te doen. Dit kan de ontvanger aansporen om te reageren en kan ook de mogelijkheid bieden om een compromis te sluiten.
Jij: ‘Zeg, ik heb nagedacht over je besluit. Ik stel voor om volgende week even samen te komen en het een ander te bespreken. Wat mij betreft lukt het op de dinsdag.
Jij: ‘Ik zie dat je mijn bericht nog niet hebt beantwoord. Gaat het voor jou ook lukken, of heb je een beter alternatief?’
In het eerste bericht staat in principe geen vraag, alleen maar opmerkingen. De persoon in kwestie denkt niet te hoeven reageren of het komt daadwerkelijk niet uit op de genoemde dag. Het tweede bericht geeft meer verheldering.
#5 Humor gebruiken
Humor kan op sommige momenten een effectieve manier zijn om de ontvanger aan te sporen om te reageren. Houd het luchtig en vermijd sarcasme of negativiteit.
Jij: ‘En, hoe was de het etentje gisteravond? 💃🍸’
Jij: ‘Poeh, heb je het zo bont gemaakt dat reageren niet zo goed lukt? 🤪’
Geef degene in kwestie natuurlijk wel een aantal uur om te reageren.
#6 Afsluiten
Als je geen reactie hebt ontvangen op meerdere berichten, is het waarschijnlijk tijd om af te sluiten. Laat de ontvanger weten dat je begrijpt dat hij of zij het druk heeft en dat je beschikbaar blijft als er in de toekomst interesse is.
Jij: ‘Hoi, hoe is het? 🤭’
Jij: ‘Hey, ben je morgen nog op bij het pleintje?’
Jij: ‘Wanneer zie ik je weer???? 😘’
Jij: ‘Ik zag je vandaag in de stad lopen!!! Je bent echt prachtig 🥰😍’
Jij: ‘Ik heb niet het idee dat je echt met wilt afspreken. Als je nog wel iets wil, ben ik altijd bereikbaar 😇’
Weet, genoeg is genoeg. En bovendien: waarom zou je interesse tonen in iemand als het duidelijk niet wederzijds is?
Maar het belangrijkste is en blijft, heb geduld. Geduld is niet voor niets een schone zaak. Houdt voor jezelf een periode van 48 uur wachttijd aan. Mocht de persoon in kwestie altijd binnen vijf minuten reageren en nu niet, vraag je dan even af of het misschien ligt aan jouw gestuurde bericht. Overweeg de berichtvoering en stuur pas echt iets als de situatie zich daartoe leent.
Conclusie
Als iemand niet reageert, kan dit verschillende redenen hebben. In plaats van hetzelfde bericht te blijven sturen, kun je overwegen een herinnering of een nieuwe vraag stellen. We geven als belangrijkste tip mee: wacht geduldig af. Een persoon hoeft niet altijd binnen een minuut te reageren, al zou je dat misschien wel willen.