Zelf een IT-netwerk bouwen, of toch liever uitbesteden

Als je voor je bedrijf meerdere computers gebruikt dan kan het de moeite waard zijn om een netwerk te bouwen. Het grote voordeel is dat je alle computers vanaf een centraal punt kunt aansturen. Het plaatsen van software updates is dan een stuk eenvoudiger. Normaal gesproken zou je die update op elke computer apart moeten plaatsen. Als je een netwerk gebruikt dan zet je de update op de server. De computers of laptops die via een patch panel of via Wi-Fi contact maken met de server gebruiken dan automatisch de nieuwste versie van de software voor je bedrijf. Maar er zijn meer voordelen

Centrale opslag van data

Het is niet meer van deze tijd om data op een computer op te slaan. Een grote harddisk is dus in feite niet meer nodig. Als er voldoende ruimte is voor besturingssoftware dan is dat voldoende. Data wordt opgeslagen in de cloud. Bel bedrijven hebben daarvoor vandaag de dag een abonnement bij een datacenter. Het grote voordeel is dat er automatisch back-ups worden gemaakt van belangrijke data. Als er een crash is op het eigen netwerk kan de data via de cloud opslag worden teruggehaald. Je bent dan nooit meer informatie kwijt dan van hooguit een dag.

Het 5G netwerk

In Nederland wordt hard gewerkt om het 5G netwerk uit te rollen. Hiermee kan nog sneller en nog betrouwbaarder worden gecommuniceerd. Niet alleen smartphones en tablets maken gebruik van dit netwerk. Ook bedrijven zijn erop aangesloten. Als je jouw bedrijf wilt aansluiten op een snel netwerk, dan kun je utp kabels kopen of de aansluiting aan een gespecialiseerde technicus uitbesteden. Vaak wordt de aansluiting verzorgd door je provider.

De toekomst van online werken

In de toekomst zal er vast en zeker nog veel meer online gewerkt worden dan nu. We kunnen ons nu bijna niet meer voorstellen dat zo’n 30 jaar geleden een mobiele telefoon een bijzonderheid was die alleen door artsen en directeuren van bedrijven werd gebruikt. Een e-mail versturen was ook nog heel bijzonder. Nu weten we niet beter en gebeurt alles online. Bedrijven liggen stil als de internetverbinding hapert. Dat maakt ze natuurlijk wel kwetsbaar, want een storing komt heus nog weleens voor. Dan kan er niet gewerkt worden en ook de telefoon werkt niet, want bellen gaat ook via het internet. In de toekomst zullen ook steeds meer apparaten via een online verbinding werken waardoor ook de productie stil ligt als het internet uitvalt. Daarom werken providers aan verdere stabilisering.

Het thuisnetwerk

Niet alleen op de zaak, maar ook thuis maak je in feite gebruik van een netwerk. De wifi wordt door meerdere leden van het gezin gebruikt en wellicht sla je je foto’s en andere privé bestanden in de cloud op. Als je een nieuwe smartphone koopt kun je die met een paar simpele handelingen alle apps en data op je nieuwe toestel laten zetten. Dat gaat een stuk sneller dan alle apps weer opnieuw installeren en alle telefoonnummers van familie en vrienden opnieuw invoeren.

Vorige

Maatwerk software vs. generieke software

Volgende

Welke public cloud services zijn er en wanneer kies je voor welke service?

Latest from Blog