/

3D printen past bij een verduurzaming van bedrijfsprocessen 

black and blue audio mixer

Duurzaamheid speelt op steeds meer vlakken een bepalende rol. Particulieren kiezen voor zonnepanelen op het dak van hun woning, installeren een slimme thermostaat in huis en zorgen er met slimme lampen voor dat er niet onnodig veel stroom wordt verbruikt. Voor bedrijven is het interessant om te zoeken naar mogelijkheden, waarop zij bestaande processen kunnen verduurzamen. Ook het verduurzamen van bedrijfspanden wordt steeds vaker gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een groot aantal zonnepanelen of kleine windmolens op het platte dak van bedrijfspanden, om zo het elektrische wagenpark van de gevraagde (groene) stroom te kunnen voorzien. Vergelijkbaar is de toepassing van smart grids

Een van de manieren waarop bedrijven moderne technologie in kunnen zetten bij de verduurzaming van processen is 3D printen. Overigens is 3D printen al lang niet meer uitsluitend interessant voor bedrijven; ook steeds meer particulieren schaffen een printer en bijpassende filamenten aan. Er zijn verschillende webshops waar de benodigdheden voor het gebruik van een 3D printer besteld kunnen worden. Daarbij zijn er veel tutorials te vinden, waarin wordt uitgelegd hoe je een 3D printer op de juiste wijze afstelt. 

Toepassingen van 3D printen bij bedrijven 

Bedrijven proberen producten steeds meer just-in-time te leveren aan consumenten. Het toepassen van 3D printen sluit daar goed op aan. Een product wordt na bestelling direct doorgezet naar de printer, om deze later op de dag te kunnen versturen. Niet alleen just-in-time producties zijn populair; ook wordt gezocht naar mogelijkheden om de hoeveelheid restafval in het productieproces te beperken. Met een 3D printer is de concentratie restafval minimaal. Het op z’n tijd vervangen van de filamenten en nozzles valt niet te vergelijken met de hoeveelheid restafval die vrijkomt bij een regulier productieproces. 

Waar voorheen vrijwel standaard met een kunststof geprint werd, lijkt dat de komende tijd te veranderen. Ook andere grondstoffen kunnen worden gebruikt voor het printen van verschillende producten. Het maakt dat de mogelijkheden die 3D printers bedrijven, maar ook particulieren bieden de komende jaren enkel nog toe zullen nemen. 

Doorontwikkeling van software achter 3D printers 

Onderdeel van een efficiënt proces is het voortdurend optimaliseren van de software, die door de 3D printers gebruikt wordt. Deze software wordt onder meer gebruikt voor het ontwerpen van een product, evenals voor de daadwerkelijke aansturing van de printer. De verwachting is dat deze software de komende jaren verder geoptimaliseerd zal worden, om het ontwerpproces te kunnen versnellen. 

Vorige

Deze technologieën worden gebruikt in Android app ontwikkeling

Volgende

Dit zijn de voordelen van een hardware opkoper!

Latest from Blog