/

Cadeau 14-jarige zoon

Er is er een jarig, hoera, hoera. Dat kun je wel zien, dat is hij…

14 jaar alweer, waar blijft de tijd? Je kijkt met een trotse blik naar je zoon, maar die gedachte maakt al gauw plaats voor wat anders. Er ontstaat twijfel en een onrustig gevoel, want wat ga je je zoon eigenlijk voor zijn verjaardag geven?

De afgelopen jaren was het een stuk makkelijker geweest. Een mobieltje in groep 8, een nieuwe fiets toen hij twaalf werd en een laptop (ook voor schoolwerk) toen hij aan zijn veertiende levensjaar begon. Nu is de kans groot dat je zoon dit jaar erg goed weet wat hij wil, maar dat het veel te onrealistisch is. Die spelcomputer van 500 euro blijft gewoon bij de MediaMarkt staan. Aan de andere kant staan allerlei bijna 14-jarigen die zeggen dat ze absoluut niks geven voor hun verjaardag. Ze hoeven dan wel zogenaamd niets, maar je kan het niet over je hart verkrijgen niks te kopen.

Wat geef ik voor zijn 14e verjaardag?

In deze blog geven we je cadeau ideeën voor je 14-jarige zoon. Voor we beginnen willen we je nog even ergens op wijzen. Houd rekening mee met de persoonlijke interesses, hobby’s en voorkeuren van hem. Elk kind is uniek een heeft verschillende passies, dus probeer een cadeau te selecteren dat bij zijn persoonlijkheid past.

Een algemene 14-jarige

Natuurlijk is er van alles te zeggen over een veertienjarige, maar een aantal zaken komen wel redelijk met elkaar heen. Jongens uit deze leeftijdscategorie zitten hoogstwaarschijnlijk in hun puberteit. Veel van wat ‘papa en mama’ vinden is stom en ze kunnen (zogenaamd) heel goed zelf keuzes maken. Verder willen ze niet opvallen en zullen vragen om spullen die hun vriendjes ook hebben. Jongens zijn niet heel goed in plannen en dat zie je wellicht terug in hun schoolwerk. Daarnaast zullen ze bezig zijn met wat beginnende seksuele gevoelens (al wil je hier misschien nog niet aan denken).

Dus, je cadeau baseer je op de levensfase waar je zoon in zit, in combinatie met hetgeen wat hij leuk vindt. Inderdaad erg ingewikkeld.

Cadeau ideeën 14-jarige zoon

We gaan nu verder met de informatie waar je ongetwijfeld naar zocht, namelijk de cadeau ideeen. Lees gauw verder en laat je inspireren.

#1 Merkkleding

Je zoon zit al maanden te vragen naar onderbroeken van Calvin Klein of een polo van Ralph Lauren. En hoewel je niet helemaal achter het idee van ‘merkkleding’ staat is dan nu de uitgelezen kans om het aan te schaffen. Kind blij met zijn cadeau, jij blij met het idee. Al is de kans groot dat die blijheid niet helemaal van het gezicht van je zoon is af te lezen, omdat dat natuurlijk niet erg stoer is.

#2 Technologische gadgets

Een nieuwe telefoon of een nieuwe spelcomputer zit er nog even niet in, maar dat betekent niet dat je de hele technologische hoek moet loslaten. Zo zou je je zoon kunnen verblijden met:

  • een nieuwe/ extra controller voor zijn spelcomputer
  • een nieuw spelletje/ tegoed voor een bestaand spelletje
  • een dj-set voor beginners
  • een box voor muziek
  • een drone
  • een digitaal horloge (zoiets als een Apple Watch of iets dergelijks)

#3 Boeken

Geloof het of niet, er zijn pubers die het leuk vinden om te lezen. Wat is dan leuker dan het krijgen van een speciale editie van een boek van je favoriete schrijver. Of wellicht kan je zelfs een een hele serie ergens vandaan halen. In ieder geval moet je een hobby als lezen blijven aanmoedigen, gezien je kind er zijn leven lang plezier van zal hebben. Lezen vergroot je welzijn, draagt bij aan je kennis en houd je brein gezond.

#4 Sport

Of het nu gaat om een voetbal, basketbal, skateboard, fiets of trampoline, beweging is iets leuks. Want hoewel je zoon zich het liefst de hele dag in zijn kamer opsluit, is dat natuurlijk niet de bedoeling. Moedig ze aan om te gaan sporten. De motivatie kan deels worden gestimuleerd met nieuwe spullen. Dus, die nieuwe wedstrijdzwembroek waar je zoon over droomt of een voetbalpakje met het rugnummer van zijn favoriete speler zal je in je winkelwagen kunnen stoppen. De lichaamsbeweging draagt niet bij aan fysieke gezondheid, maar ook aan zijn mentale well being.

#5 Lego

Wie zegt dat hij te oud is voor lego, heeft het mis. Zo zijn er verschillende pakketten die speciaal zijn ontworpen voor (jong)volwassenen. Ze vergen wat meer skills en zijn niet per definitie om mee te spelen. Zo bestaat er een hele serie van mooie huizen, maar zijn er ook pakketten met aspecten uit de favoriete game/ film van je zoon. Denk aan het gele driehoek van de Mario-spelletjes of het kasteel van Harry Potter. Let op: Lego trekt over het algemeen veel stof aan, als het niet regelmatig wordt schoongemaakt.

#6 Uitjes

Als je zoon echt niks wil, kan je altijd nog overwegen om een uitje met hem te plannen. Het geschenk bied niet alleen een cadeau, maar ook een waardevolle herinnering. Een leuk vader-zoon uitje is bijvoorbeeld karten. Andere voorbeelden zijn een weekendje naar een vakantiepark, een bezoek aan een museum, een bezoek aan een sportwedstrijd, een dagje naar een pretpark of klimbos, iets samen klussen of naar de bioscoop.

#7 Een bijdrage

Persoonlijk zijn we niet de grootste fan van een cadeaubon. Je kan natuurlijk wel een bijdrage leveren aan iets dat je zoon graag wil. Dus, hij mag van jullie wel een nieuwe telefoon, maar jullie gaan deze niet betalen. Met jullie bijdrage, het loon van zijn bijbaantje en de cadeaus van anderen kan hij de telefoon dan eindelijk aanschaffen. Natuurlijk zou het ook kunnen gaan om een nieuw beeldscherm of een extra sportrugzak.

Kopen maar

Je bent niet verplicht iets uit de bovenstaande lijst te kopen. Wel zou je er door geïnspireerd zijn geraakt. Vergeet niet dat het belangrijkste aspect van het geven van een cadeau is om je genegenheid en waardering te tonen. Een handgeschreven kaartje maakt een cadeau bijvoorbeeld al een stuk persoonlijker. En over persoonlijk gesproken, interesseer je in je zoon zodat je weet waar zijn gedachtes liggen. Misschien kom je zo wel uit op een gezicht cadeau. Wij zouden zeggen: kopen maar

Vorige

Hygrometer Action, Lidl & meer Budget Keuzes

Volgende

Boost je opslag: Kies het perfecte SD-kaartje

Latest from Blog