De leukste gadgets voor jonge kinderen

girl sitting on chair

Waarschijnlijk is dit je al wel meer dan eens verteld, maar we leven in een wereld van technologie. Een wereld waarin technologie zich elke dag ontwikkeld. Aan de ene kant maakt dat ons leven een stuk gemakkelijker, aan de andere kant betekent het ook dat we er steeds afhankelijker van worden. Zo is het leven in Nederland als digibeet nou niet de definitie van simpel.

Maar goed, alle ‘worries’ aside, er is een generatie die opgroeit met een fantastische digitale kennis. Een generatie die wordt verstaan onder ‘onze’ kinderen. In deze blog zullen we je vertellen welke ontzettend leuke gadgets er voor jonge kinderen bestaan op dit moment. Laat je vooral even inspireren en bepaal of het iets voor jouw kind kan zijn. Dus, hup, scroll gauw verder en lezen maar!

Top 5 leukste gadgets

We zullen je maar gelijk voorzien van de top 5 leukste gadgets die er voor kinderen zijn. Na afloop van deze gadgets zul je nog andere fantastische tips en tricks vinden, waar je sowieso ook iets aan hebt. Ach, dat zal je vanzelf ook wel zien!

#1 E-reader

Ja, we horen je denken: ‘is een e-reader wel iets voor een kind?’ Maar natuurlijk is dat het! Het biedt namelijk het gemak en draagbaarheid en maakt het daardoor perfect voor onderweg. Omdat het een ‘schermpje’ is waar de schermtijd onbeperkt van is, is het bovendien iets aantrekkelijks om te pakken. Daarbij hoef je je trouwnes geen zorgen te maken, want de mooiste e-readers geven geen blauw licht af en zijn dus niet vermoeiend voor de ogen. Een apparaat zorgt ervoor dat gewenste boeken wat makkelijker beschikbaar zijn en inspireert de kinderen om meer te gaan lezen.

Voor educatieve doeleinden bieden sommige e-readers handige functies zoals woordenboeken en de mogelijkheid om aantekeningen te maken, wat het leerproces kan verbeteren. Let op het budget en kies een model dat past bij de leeftijd en het leesniveau van het kind. Althans, je kan op sommige e-readers ook gewoon prentenboeken laten zien, dus dan kan een e-reader in principe heel lang mee.

#2 Digitale camera

Veel ouders wachten het liefst zo lang mogelijk met het geven van een eigen mobieltje. Echter levert dat soms nog weleens problemen op. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie in Zuid-Frankrijk. Het liefste zou het kroost de gehele dag foto’s willen maken, maar ja, met wat? Je eigen telefoon houdt je liever in je broekzak en om de kleine toch tevreden te stellen, heb je een kindvriendelijke digitale camera aangeschaft. Van die camera’s zijn robuust, eenvoudig te gebruiken en vaak spatwaterdicht, ideaal voor avonturen buiten. Sommige modellen hebben grappige effecten en frames, perfect voor creatieve foto’s. Als ouder kan je de beelden gemakkelijk bekijken en overzetten via USB of wifi.

#3 Programmeerbare robot

Wauw! Is dat even gaaf, zo’n programmeerbare robot. Een robot, zoals de Ozobot of Sphero Mini, is een geweldige manier voor kinderen om te leren programmeren. Deze kleine robots reageren op kleurcodes en kunnen geprogrammeerd worden via een app. Kinderen kunnen routes maken, puzzels oplossen en zelfs dansroutines programmeren, waardoor ze spelenderwijs vaardigheden in coderen ontwikkelen. Verder zijn deze robots zeer interactief en stimuleren creativiteit en probleemoplossend denken. Ze zijn geschikt voor verschillende leeftijden en bieden een leuke manier om technologie te verkennen in een veilige, hands-on omgeving.

We zouden bij deze gadget zeggen, wat overigens misschien wel een geweldig kado voor kinderen op hun verjaardag kan zijn, om eerst even de ervaringen van anderen erover te lezen. Zo weet je misschien of dit een geschikt item is voor jou kleine of dat hij/zij wellicht nog net wat te jong is.

#4 Interactieve globe

Ietwat in het straatje van de robot, maar ook in het straatje van het opnemen van informatie, staat deze interactieve globe. Een wereldbol als deze bevat honderden video’s, kan je van een antwoord voorzien op honderden vragen en vertelt je daarmee wel duizenden weetjes. Het is een specifiek cadeau, maar wel een cadeau voor iedereen die van kennis houdt en eager is om te leren. Koop je een uitgebreide variant, dan kan je er zelfs nog spelletjes op spelen, wat het ook leuk maakt om er met meerdere personen bij te zitten. Wat dat betreft is het een item iets wat urenlang speelplezier kan opleveren. Speelplezier wat ook nog eens goed is voor de cognitieve ontwikkeling van een kind.

#5 Tablet

Je mag er dan misschien geen fan van zijn, we gaan je toch vertellen waarom een tablet wel degelijk iets is dat je wil aanschaffen voor je kind. Zo kan je er genoeg educatieve apps op zetten, die de ontwikkeling van vaardigheden zoals lezen, rekenen en probleemoplossend vermogen stimuleren. Het is alsof ze een spelletje spelen, maar het is toch wel degelijk educatief.

Verder kan je als ouders het gebruik controleren met ouderlijk toezicht en tijdslimieten instellen. Zo kan je bijvoorbeeld in Google instellen dat sommige zoektermen niet worden geaccepteerd en hetzelfde geldt voor filmpjes op Youtube. Daarnaast biedt een tablet simpelweg toegang tot een wereld van informatie en creatieve mogelijkheden, waardoor kinderen hun nieuwsgierigheid kunnen verkennen en hun digitale geletterdheid kunnen ontwikkelen. Met de juiste begeleiding en evenwichtige schermtijd kunnen tablets een waardevolle aanvulling zijn op het leerproces en de ontspanning van kinderen. En nee, dat betekent heus niet dat ze er 24/7 op zullen zitten.

Overige tips

Zo, nu je de gadgets in je hebt opgenomen, willen we je nog een aantal laatste tips meegeven. Lees:

 • Leeftijd
  Kies een gadget die geschikt is voor de leeftijd en ontwikkeling van je kind. Sommige gadgets hebben specifieke leeftijdsrichtlijnen voor veiligheid en gebruik.
 • Ouderlijk toezicht
  Zorg ervoor dat je ouderlijk toezicht instelt indien mogelijk, om het gebruik te beheren en ervoor te zorgen dat je kind veilig online blijft.
 • Schermtijd beheren
  Stel grenzen aan schermtijd en moedig afwisseling met andere activiteiten aan, zoals buiten spelen, lezen of creatieve bezigheden.
 • Fysieke veiligheid
  Overweeg de duurzaamheid en veiligheid van de gadget, vooral als het bedoeld is voor jongere kinderen die er mogelijk ruw mee omgaan.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat het geven van een gadget aan je kind een positieve en leerzame ervaring wordt. Alvast veel plezier met de aanschaf en het gebruik ervan!

Vorige

De sleutel tot een effectieve SEO-strategie

Volgende

Het belang van specialistische data vernietiging

Latest from Blog