/

Dimbare led verlichting: zo werkt het

Het afgelopen decennium heeft led verlichting een grote opmars gemaakt. Zowel in woningen, bedrijven als de openbare ruimte. Niet verwonderlijk, want led lampen bieden allerlei voordelen ten opzichte op andere traditionele lichtbronnen. Zo werken ze efficiënter doordat ze meer elektriciteit omzetten in licht in plaats van warmte, en zijn ze hierdoor ook nog een veiliger. Naast de kostenbesparing door een lager energieverbruik bevatten ze bovendien minder gevaarlijke stoffen en metalen, en hebben ze een lange levensduur. De laatste jaren wordt steeds vaker gekozen voor dimbare led verlichting. Wat zijn de voordelen hiervan? En hoe werkt dat technisch eigenlijk?

Voordelen van dimbare led lampen

Dimbare lampen zijn vaak iets duurder in aanschaf. Er zijn daartegenover echter veel meer redenen om juist wel voor dimbare led verlichting te kiezen. 

  • De dimfunctie optimaliseert het toch al relatief lage energieverbruik nog verder wanneer minder licht nodig is;
  • Dimbare leds kunnen nog langer meegaan omdat ze vaak op lagere helderheidsniveaus worden gebruikt, dat de belasting van de lamp vermindert;
  • Dimbare lampen verminderen schitteringen op beeldschermen zoals televisies en computerschermen;
  • Met dimbare led lampen kun je de lichtintensiteit aanpassen aan verschillende situaties en stemmingen. Denk bijvoorbeeld aan helder licht tijdens het lezen of werken tot zacht, sfeervol licht voor een ontspannen avond; en
  • Het aanpassen van de lichtintensiteit kan tot slot helpen om je ogen te beschermen tegen vermoeidheid en spanning. Vooral in omgevingen waar het lichtniveau vaak verandert. Dimbaar licht kan ook bijdragen aan een beter slaapritme door ’s avonds minder intens licht te gebruiken.

De techniek achter dimbare led verlichting

Dimbare LED lampen maken gebruik van geavanceerde technologieën om de lichtintensiteit aan te passen zonder de prestaties of levensduur te beïnvloeden. De twee meest belangrijke technieken zijn fase-afsnijding en fase-aansnijding. Fase-afsnijding komt het meest voor, het werkt goed met de meeste led lampen en dimmers. Hierbij wordt een deel van de stroomgolf afgesneden om de helderheid aan te passen. Sommige led lampen werken met fase-aansnijding. Hierbij wordt het begin van de stroomgolf afgesneden.

Aandachtspunten voor het installeren van led lampen

Niet alle led lampen zijn compatibel met ouderwetse dimmers die voor gloei- of spaarlampen zijn ontworpen. Dimbare LED lampen en dimmers moeten specifiek op elkaar zijn afgestemd om goed te functioneren. Let bij de aanschaf van een speciale led dimmer goed op wat het totale vermogen aan watt is dat je wil dimmen, en welk type dimmer (zie hierboven) past bij de gekozen lichtbron(nen).

Tip: Veel dimbare led lampen zijn tegenwoordig compatibel met smart home systemen zoals Zigbee, Z-Wave, en Wi-Fi. Dit maakt het mogelijk om de verlichting te bedienen via apps, spraakassistenten en geautomatiseerde routines!

Vorige

Waar moet je op letten bij het kiezen van draadloze oordopjes?

Volgende

Zo helpen digitale processen in de zorg de patiëntveiligheid te verbeteren 

Latest from Blog