Hoe voorkom je dat je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval?

Voor zowel personen als bedrijven is het een grote nachtmerrie: gehackt worden. Al je bestanden weg, je computer traag, of erger nog, je kunt niet meer bij je bestanden zonder losgeld te betalen aan de hackers. Deze vorm van hacken heet een ransomware-aanval. Hoe breken de hackers in jouw systeem in en hoe kun je zo’n aanval oplossen of voorkomen?

Wat is een ransomware-aanval?

Ransomware is een soort malware. Hackers breken in jouw systeem aan de hand van een phishingmail of drive-by downloads. Phishingmails zijn e-mails met links waar de gebruiker op klikt, omdat deze denkt dat het een veilige link is. Drive-by downloads zijn niets meer of minder dan een onbedoelde download. Het kan gebeuren wanneer een geïnfecteerde website wordt bezocht.

Zodra de kwaadwillenden in je systeem hebben ingebroken met ransomware, versleutelen ze je gegevens en vragen ze je om geld te betalen, zodat je de gegevens weer kunt terugkrijgen. In 2023 maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat ruim 2000 bedrijven in Nederland te maken kregen met deze aanvallen. Voor ondernemingen is een ransomware-aanval soms een kwestie van voortbestaan of failliet gaan.

Losgeld betalen of is er een betere oplossing?

Hoe kun je jezelf uit de benarde situatie van een ransomware-aanval bevrijden? De meeste slachtoffers betalen het losgeld niet, en dat is verstandig, want dit kan gepaard gaan met extra veiligheidsrisico’s. Er zijn ook andere oplossingen, zoals ransomware recovery. Dit is een service van een extern bedrijf dat er alles aan zal doen om de bestanden te herstellen zonder losgeld te betalen.

Een andere oplossing is het gebruik van decryptietools. Dat zijn speciale tools die een ransomwarevirus kunnen herkennen en onschadelijk maken. Maar dan moet de tool wel bestaan voor de ransomware en deze herkennen.

Ransomware-aanvallen voorkomen

Een ransomware-aanval herstellen is een fiks karwei en succes is niet altijd verzekerd. Om te voorkomen dat je als laatste redmiddel naar de portemonnee moet grijpen, is het beter om te voorkomen dat dit type malware een enorm effect heeft op jou. Experts in de IT-wereld kunnen je hierbij helpen.

Zo kunnen ze je helpen om de veiligheid van je systeem up-to-date te houden, medewerkers te trainen op het herkennen van mal- en ransomware en te zorgen voor regelmatige back-ups van je bestanden, zodat je ontzettend veel gegevens nog kunt herstellen als je het slachtoffer wordt van ransomware.

Vorige

Eigen winkel? Dit is waarom goede verlichting een must is

Volgende

De nieuwste trends op het gebied van virtual reality en augmented reality in de bioscoop

Latest from Blog