Social media bij het overlijden van naasten

white samsung android smartphone on brown wooden table

Social media is een vrij recent fenomeen dat een grote impact heeft gehad op ons dagelijks leven. Ook levensgebeurtenissen zoals het overlijden van een naaste hebben inmiddels met social media te maken. Want wat moet je doen met de social media pagina van een overledene? Of hoe plaats je een overlijdensbericht op iemands social media? Dit soort kwestie en nog veel meer zaken bespreken we in dit artikel.

Een bericht plaatsen online

In de eerste plaats is het goed om te bedenken of je een bericht online plaatst over het feit dat iemand is overleden. Meestal is dit een goed idee om te doen, met name als de overledene iemand was die contact met mensen hield door social media in plaats van per brief, telefoon of sociale evenementen. In dit bericht kun je mensen geruststellen door te zeggen dat de rest van het gezin het goed maakt vanwege een levensverzekering of door te vertellen dat iemand bijvoorbeeld vredig in zijn slaap is overleden. 

Social media deactiveren

Een praktische stap na het overlijden van een dierbare is het deactiveren of herdenken van hun social media-accounts. Hoewel het confronterend kan zijn, zorgt het ervoor dat er geen ongemakkelijke herinneringen of ongepaste meldingen verschijnen. Probeer hierbij eerst toegang te krijgen tot het account. Ga ook na welk type deactivering het beste past bij de wensen van de overledene en de nabestaanden en of bepaalde data beter vernietigd kan worden.

Privacy overwegingen

Houd verder ook rekening met de privacy. Je wil namelijk niet dat iedereen toegang heeft tot een social media pagina van de overledene. Overleg bijvoorbeeld samen met vrienden en familie wie nog op de vriendenlijst of lijst van volgers blijft staan van een pagina. Zo kunnen deze mensen nog op momenten van herinneringen een liefde nog een bezoek brengen op een pagina, terwijl buitenstaanders niets meer kunnen doen op de pagina zelf en alles nooit verstoord gaat worden.

Toegang krijgen tot alle gegevens

Wanneer je probeert toegang te krijgen tot de online accounts van een overledene, kan dit soms aanvoelen als het oplossen van een ingewikkelde puzzel. Het is begrijpelijk dat je hiermee worstelt, want elk platform heeft zijn eigen regels en processen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Begin met het verzamelen van alle relevante documentatie, zoals een overlijdensakte of een machtiging die aangeeft dat je bevoegd bent om de digitale nalatenschap te beheren. Veel platforms bieden speciale procedures voor nabestaanden die toegang zoeken, en het kan nuttig zijn om met de klantenservice contact op te nemen voor begeleiding.

Herinneringen opdoen via social media

Door social media te gebruiken om herinneringen op te doen, kun je op een bijzondere manier verbonden blijven met een overledene. Deze platforms bewaren vaak foto’s, berichten en video’s die een intieme blik werpen op de momenten die je samen hebt gedeeld. Het kan lastig zijn om deze herinneringen op te halen, maar het biedt ook een kans om die speciale tijd opnieuw te ervaren en te koesteren. Neem de tijd om door de posts te bladeren en wellicht herinner je je iets wat je helemaal was vergeten. Voel je vrij om deze momenten te delen met anderen die ook troost kunnen vinden in deze digitale herinneringen. Sociale media kunnen zo dienen als een moderne schatkist vol herinneringen, die je helpen om de banden en het gedeelde verleden levend te houden.

Wie beslist over het beheren van een account van een overleden persoon

Het beheren van een account van een overleden persoon is ook iets waar aandacht aan moet worden besteed. Met een beetje geluk is dit in het testament al benoemd, maar anders zal hier door een expert iemand voor worden benoemd. In sommige gevallen kan een vooraf aangewezen persoon in de accountinstellingen zijn aangeduid als de digitale erfgenaam. Het doel is om de digitale voetafdruk van de overledene op een manier te beheren die hun nalatenschap eer aandoet en tegelijkertijd de privacy en gevoeligheden van de familie respecteert.

Een pagina tot een herdenkplek transformeren

Het transformeren van een pagina tot een herdenkplek kan een mooie manier zijn om de herinnering aan een overleden dierbare levend te houden. Stel je voor dat deze pagina een soort online gedenkplaats wordt, waar vrienden en familie bijeen kunnen komen om verhalen uit te wisselen en steun te vinden. Denk aan het uploaden van foto’s en video’s die betekenisvolle momenten vastleggen, of het plaatsen van berichten die emoties delen die vaak moeilijk onder woorden te brengen zijn. Het creëren van een herdenkplek op sociale media biedt de mogelijkheid om een waardevolle gemeenschap te vormen, waar rouw en herinneringen hand in hand gaan.

Vorige

De kracht van planetaire tandwielkasten in moderne technologieën

Volgende

Financiële ZZP en interim opdrachten: Trends en kansen in 2024

Latest from Blog