Tips hoe je de juiste verlichting voor je huis kiest

Wist je dat verlichting een grote rol speelt in de sfeer en uitstraling van je huis? Meestal zien we verlichting voornamelijk als iets praktisch, echter kun je met het juiste licht een ruimte helemaal veranderen en een gezellige, uitnodigende sfeer creëren. Het kiezen van de juiste verlichting kan best lastig zijn door de vele mogelijkheden die er zijn. Hieronder lees je een aantal eenvoudige tips en adviezen om de beste verlichting voor jouw huis te kiezen.

Een lichtplan opstellen

Voordat je beslist over de verlichting die je wilt plaatsen, vooral in een nieuwe woning, is het verstandig om eerst een lichtplan op te stellen. Dit plan geeft een overzicht van de lichtpunten in een ruimte en helpt je bij het kiezen van de juiste soort verlichting voor elke plek. Denk aan basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. Basisverlichting zorgt voor algemene verlichting, sfeerverlichting voegt warmte toe en accentverlichting legt de nadruk op specifieke onderdelen in je interieur zoals een kunstwerk of een mooie woonaccessoire. 

Met een goed doordacht lichtplan zorg je ervoor dat elke ruimte optimaal verlicht is. Denk ook zeker na over welke functie elke ruimte heeft en pas de verlichting daarop aan, een keuken heeft immers een ander soort verlichting nodig dan een slaapkamer. Voor de keuken wil je graag helder licht, bijvoorbeeld met inbouwspots. Terwijl in de slaapkamer kies je liever voor verlichting met led dimmers om op ieder gewenst moment de sfeer aan te kunnen passen.

De verschillende soorten verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting die je kunt gebruiken in je huis. Basisverlichting is de algemene verlichting die de hele ruimte verlicht, zoals plafondlampen en inbouwspots en hebben voornamelijk een praktische functie. Sfeerverlichting daarentegen zorgt voor een warme en gezellige sfeer, denk hierbij aan dimbare lampen, een wandlamp in de kleur zwart, tafellampen en vloerlampen. Accentverlichting wordt voornamelijk gebruikt om bepaalde objecten of plekken in de ruimte te accentueren, dit kun je bijvoorbeeld doen met een mooie wandlamp of opbouwspots.

Het belang van goede verlichting

Goede verlichting is uiteindelijk erg belangrijk hoe je een leefomgeving ervaart. Het zorgt niet alleen voor voldoende licht om bepaalde activiteiten uit te voeren, maar kan ook de sfeer en uitstraling van een ruimte flink beïnvloeden. Door de juiste verlichting te kiezen en slim gebruik te maken van verschillende lichtbronnen, kun je ervoor zorgen dat jouw huis een plek is waar je graag bent en waar jij je thuisvoelt.

Slim gebruik van verlichting

Naast het kiezen van de juiste soort verlichting, is het ook belangrijk om slim gebruik te maken van verlichting in je huis. Zo kun je bijvoorbeeld dimmers gebruiken om de lichtintensiteit aan te passen, zodat je flexibel met je verlichting kunt omgaan. Ook het gebruik van verschillende lichtbronnen kan zorgen voor een levendig en meer interessant lichtplan. Vergeet ook niet om rekening te houden met de kleurtemperatuur van de lichtbronnen, deze hebben erg veel invloed op de sfeer in de ruimte. Kies voor de slaapkamer het liefst een warme kleurtemperatuur, zodat je meer tot rust komt.

Vorige

Hoe CRM-software kleine bedrijven kan laten groeien

Volgende

Zo maak je jouw projecten winstgevender

Latest from Blog