/

Whatsapp lezen zonder te openen

Je hebt geen zin om op iemand te reageren. Of je wil wel reageren, maar hebt niet meteen tijd om te antwoorden. Je wil het volledige bericht lezen, zonder dat je het hoeft te openen.

Je herkent bovenstaande situaties vast wel. Soms wil je gewoon berichten lezen zonder daadwerkelijk de app te openen. Gelukkig voor jou zijn er methoden op WhatsApp berichten te lezen zonder de app te openen en zonderde verzender op de hoogte te stellen van je activiteit. Wij zijn de ergste natuurlijk niet en daarom hebben we deze methoden voor je verzameld.

Hoe werkt het?

Er is meer dan een methode waarop je een bericht kan lezen, zonder dat de ander daarvan op de hoogte is. In sommige gevallen open je het bericht zelfs, maar weet de ander nog steeds van niks. Volg de stappen nauwkeurig en voorkom dat er alsnog een fout wordt gemaakt.

#1 Vliegtuigmodus

We beginnen met een manier met behulp van je vliegtuigstand of vliegtuigmodus. Lees gauw verder:

 1. Je hebt het bericht dat je wil lezen ontvangen, maar ziet in je berichtgeving niet de volledige tekst.
 2. Zet je telefoon in vliegtuigmodus
 3. Open WhatsApp en klik het bericht aan
 4. Lees het bericht
 5. Sluit de app
 6. Zet de vliegtuigmodus weer uit

Let op: het is belangrijk dat je ook je WiFi uitzet, mocht deze nog aanblijven als je vliegtuigmodus inschakelt. Verder moet je de app weer afsluiten, vóórdat je vliegtuigmodus weer uitschakelt. Anders zal de verzender nog steeds zien dat je online bent en de berichten hebt gelezen.

Op de bovenstaande afbeeldingen is de Wifi aan en uitgeschakeld, terwijl de vliegtuigmodus ook aan staat.

#2 Widget toevoegen aan startscherm

Ga naar het startscherm en houd een lege ruimt ingedrukt. Hierdoor verschijnt het menu voor het toevoegen van widgets. Zoek naar de WhatsApp widget en selecteer deze. Plaats de widget en sla de wijzigingen op.

Let op: helaas werkt dit alleen op een Android device. Op een iPhone zal je de widget niet vinden in het menu.

#3 Berichten in meldingencentrum

Een derde manier om berichten te lezen zonder hem te openen, is door te kijken in je meldingencentrum. Niet alleen hopen de berichten daar op, ze kunnen ook worden uitgebreid. Volg de volgende stappen:

 1. Open het startscherm (ga dus van je lockscreen naar je startscherm)
 2. Open het meldingencentrum, door vanaf de bovenkant van boven naar beneden te swipen
 3. Gaat het om meerdere berichten? Dan zijn deze waarschijnlijk gestapeld. Tik op het bovenste bericht om de berichtvoering te openen
 4. Staat er een lang bericht tussen, dat je niet volledig kan lezen? Houd deze dan een tijdje ingedrukt. Let op dat je hem wel een paar seconden vasthoudt, gezien je anders het bericht opent in de app.
 5. Lees het volledige bericht.

Let op: is het lange bericht nog steeds niet volledig zichtbaar? Kies dan een van de andere methodes uit deze lijst.

#4 Instellingen in de app

Toch wel de makkelijkste manier om berichten te lezen, zonder dat de ander het opmerkt, is door je instellingen aan te passen. Het is namelijk mogelijk om meerdere features in en uit te schakelen. Lees en zie hieronder:

 • Laatst gezien: iedereen, niemand, alleen je contacten of geselecteerde mensen kunnen zien wanneer je de app voor het laatst hebt geopend
 • Vinkjes (leesbewijzen): iedereen of niemand kan zien of je het bericht hebt gelezen. Als je het instelt op ‘niemand’ dan kan jij ook van niemand leesbewijzen zien. In groepchats is het uitschakelen nooit mogelijk.
 • Online: sinds kort is het zelfs mogelijk dat iemand niet of wel kan zien of je online bent. De instelling staat standaard op aan en anders synchroniseert de instelling met die van ‘laatst gezien’.

Ga naar ‘Instellingen’ en dan ‘Privacy’ om de instellingen aan te passen.

Zoals te zien zijn er nog meer privacy-instellingen te vinden. Zo kan je aanpassen wie je profielfoto mag zien, wie je info mag zien, wie je kan toevoegen aan groepen en wie je status kan zien.

Voordelen van het lezen zonder te openen

Het lezen van WhatsApp berichten zonder de app te openen biedt verschillende voordelen. Laten we eens kijken naar enkele van deze voordelen:

Privacy en discretie

Door WhatsApp berichten ongelezen te lezen, kun je je privacy behouden en discreet blijven. Soms wil je misschien een bericht bekijken zonder dat de verzender weet dat je het hebt gezien. Je legt de volledige controle in eigen handen, gezien jij bepaald of je iets wil beantwoorden of op dat moment liever negeert. Appjes met ‘Hallo? Ga je nog wat zeggen??’ of ‘?’ houd je hiermee achterwege.

Efficiëntie en tijdsbesparing

Het lezen van berichten zonder de app te openen kan ook zeer efficiënt zijn, vooral als je veel berichten ontvangt. Je kunt snel door de berichten bladeren op je startscherm zonder de app te openen en kostbare tijd te verspillen. Dit kan vooral handig zijn als je onderweg bent of wanneer je niet wilt worden afgeleid. We hebben het dan over methode 3, die je toepast. Het is overigens wel netjes dat je een keer gaat reageren en niet voor eeuwig iemand laat ‘hangen’.

Overwegingen

Maar, ook aan het niet lezen van je berichten zit een aantal nadelen. Lees:

 • Miscommunicatie en contextverlies: weet je nog waar het gesprek over ging of ben je het stiekem alweer vergeten. Losse berichtjes zonder de context van het gehele bericht, kunnen leiden tot miscommunicatie en contextverlies. Je reageert te snel, te emotioneel en bent vergeten waar het eigenlijk om ging.
 • Beperkte functionaliteit: tenzij je methode 4 toepast, is het verder maar een gedoe. In plaats van dat inkomende berichten gewoon volledig langs je heen laat gaan, ben je er toch nog bezig. Je leest het, maar doet er niks mee, wat betekent dat je op een later moment daar alsnog wat mee moet. Focus je op je werk of iets anders en laat je niet afleiden.

Al met al kunnen we stellen dat het goed mogelijk is om Whatsapp berichten te lezen, zonder het bericht te lezen. Om verschillende redenen heb je hier geen behoefte aan en wij hebben je een manier gegeven om ermee om te kunnen gaan. Maar, onthoud dat het niet altijd even netjes is dat je iemand negeert en het niet per se tijdsbesparend is.

Vorige

Telefoonnummer zoeken op adres zonder een naam te weten

Volgende

Nummerherkenning uitzetten

Latest from Blog