6 tips voor betere ergonomie in het thuiskantoor

Veel gebruikers van een thuiskantoor dachten in het begin zeker dat het volstrekt voldoende was om hun laptop op de keukentafel te zetten en gewoon aan de slag te gaan. Maar zo is het natuurlijk niet helemaal, zoals al lang bewezen is. 

Om in je vrije tijd te genieten van een rondje casino777 is de plek helemaal niet slecht gekozen. Maar als het erop aankomt om 8 uur per dag op de keukenstoel te zitten en geconcentreerd te werken, dan werkt dit plan meestal niet. Het zal snel leiden tot rugpijn en andere problemen.

Het thuiskantoor ergonomisch inrichten

Strikt genomen is in het thuiskantoor alles nodig wat ook op kantoor aanwezig is. Een heel belangrijk onderdeel is het bureau dat altijd moet worden aangepast aan de persoonlijke grootte. In principe heb je ook een speciale bureaustoel nodig. Niemand zit op een keukenstoel op kantoor. Daar zijn veel goede redenen voor. Verlichting en hardware spelen ook een belangrijke rol. Hier moet je ervoor zorgen dat je de klassieke fouten vermijdt.

De juiste ruimte voor een kantoor aan huis

Als het enigszins mogelijk is, moet de ruimte voor het thuiskantoor minstens 10 vierkante meter groot zijn. Tegelijkertijd moet de kamer zo stil mogelijk zijn en er moet zeker een goede en stabiele internetverbinding zijn. Dit is niet altijd mogelijk, omdat niet iedereen het geluk heeft om zo’n aparte kamer te hebben. 

Wat echter vermeden moet worden, is van de slaapkamer of woonkamer een thuiskantoor maken. Uiteindelijk zijn beide kamers bedoeld voor ontspanning. Daarom moet je ervoor proberen te zorgen dat het plekken van ontspanning blijven. 

Als dit niet mogelijk is, kun je de woonkamer het beste visueel afscheiden. Misschien kunnen groene planten een roomdivider vormen. Of je kunt een plank zo neerzetten dat je hier een geschikte plek hebt om je terug te trekken. 

Als je in een eenkamerflat woont, is het natuurlijk extra moeilijk. Maar hier kun je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld het bed en het bureau visueel van elkaar gescheiden zijn. Als er niet genoeg ruimte is voor een plank, kan een groot decoratief doek of een dun gordijn helpen.

Verlichting speelt een belangrijke rol

Vooral als je maar weinig ruimte hebt, moet je niet op het idee komen om je in het laatste donkere hoekje terug te trekken. Donkere kamers vormen in feite een groot probleem, omdat je je er veel sneller moe voelt. De reden hiervoor is dat fel daglicht de productie van melatonine vermindert. Dit is een belangrijk slaaphormoon. 

Dus als de kamer donker is, loop je het risico veel sneller moe te worden, maar de juiste verlichting kan onmiddellijk verlichting bieden. Terwijl 500 lux voldoende verlichtingssterkte is voor jongere mensen, hebben oudere mensen een beetje licht nodig. Hier wordt tot 1500 lux aanbevolen.

Terwijl daglichtwit licht van 5300 Kelvin een activerend effect heeft, creëert warm wit licht van 3300 Kelvin een gezellige en ontspannen sfeer. Voor de kantoorwerkplek zijn kleurtemperaturen daartussen typisch. Het is ook belangrijk dat de werkplek gelijkmatig wordt verlicht. Anders belasten de contrasten de ogen. 

Vlakke LED-armaturen die het licht verspreiden zijn bijvoorbeeld aan te bevelen. Indirecte verlichting is ook erg prettig. Een bureaulamp is vooral handig als je niet alleen online werkt. Dit geldt echter ook als de plafondverlichting niet fel genoeg is.

Het bureau moet in hoogte verstelbaar zijn

Helaas lijken oude bureaus erg op de klassieke keukentafel. Als je er maar korte tijd aan werkt, is het zeker voldoende, maar als je zo’n bureau lange tijd gebruikt, loop je vroeg of laat het risico dat je rugpijn krijgt. De moderne bureaus van tegenwoordig zijn daarom veel meer dan alleen een werkoppervlak. 

Voor perfecte ergonomie in het thuiskantoor is een in hoogte verstelbaar bureau absoluut essentieel. Idealiter is het bureau minstens 160 cm breed en 80 cm diep. Zo is er genoeg ruimte voor alle belangrijke spullen. Het is ook belangrijk dat het oppervlak niet reflecteert. 

Glazen bureaus zijn hier dus minder geschikt. Het is ook belangrijk dat het bureau zoveel mogelijk beenruimte biedt. Een in hoogte verstelbaar bureau biedt de mogelijkheid om staand te werken. Het kunnen wisselen tussen een zittende en staande houding, stimuleert de bloedsomloop en voorkomt rugpijn.

De bureaustoel

De term stoel geeft aan dat het een zitmeubel is, maar de term zelf zegt niets over het comfort. Je kent dit waarschijnlijk wel uit de keuken. Hoe langer je op een klassieke keukenstoel zit, hoe oncomfortabeler hij na verloop van tijd wordt. Daarom is een eenvoudige stoel totaal ongeschikt voor een thuiskantoor. Zulke stoelen zijn niet in staat om je eigen bewegingen te volgen. Je wordt gedwongen om in dezelfde houding te blijven zitten. 

De situatie is echter heel anders met een ergonomisch gevormde bureaustoel. Zo’n stoel is uitgerust met een rugleuning die een anatomische vorm heeft en lendensteun voor de onderrug. Het is vooral belangrijk dat de zithoogte traploos kan worden ingesteld.

Voor een goede ergonomie moet de bureaustoel altijd armleuningen hebben die individueel verstelbaar zijn. De wieltjes van de bureaustoelen zorgen er ook voor dat je de stoel gemakkelijk kunt verplaatsen.

Alleen een laptop op het bureau?

Om thuis te kunnen werken, krijgen veel werknemers een laptop van hun werkgever. Dit is echter niet echt ideaal om langdurig aan een beeldscherm te werken. Als het op ergonomie aankomt, moet er zeker een geschikt beeldscherm worden aangesloten. Zeker als je vaak met meerdere vensters tegelijk werkt en tegelijkertijd op internet surft.

Daarnaast zorgt een extern toetsenbord ook voor een betere houding omdat je de afstand tot het scherm individueel kunt kiezen. 45 tot 80 centimeter is ideaal.  Vaak moet je naar voren leunen als je het toetsenbord van een laptop gebruikt. Dit kan snel leiden tot echte houdingsproblemen. 

Een extra muis zorgt ook voor een betere houding, omdat je je arm in een comfortabele positie kunt brengen om de muis te bewegen. De laptop zou dus de basisuitrusting moeten zijn die door de werkgever ter beschikking wordt gesteld, maar zelf zou je dan moeten upgraden met een extern toetsenbord, een muis en een monitor om de werkdag echt comfortabel door te komen.

Vorige

Beste Apple watch (beoordeeld in 2023)

Volgende

6 Must haves voor je smartphone: Optimaliseer je ervaring met deze slimme gadgets en accessoires

Latest from Blog