//

Quodari: een privaat sociaal netwerk

Je denkt er misschien niet graag over na, maar wees je ervan bewust wat je via sociale media onbewust en misschien ongewild met anderen deelt. Hoe zit het met jouw kennis over dit fenomeen?

Hoewel een platform als TikTok een geweldige plek biedt om je favoriete filmpjes te delen en te kijken, raakt je privacy er wel mee in het geding. TikTok is de afgelopen tijden talloze keren in het nieuws gekomen op een negatieve manier. Privacy updates zouden tegenstrijdig zijn aan de AVG-wet en data van gebruikers wordt zonder toestemming gebruikt. Maar ook bij zoiets als Facebook en Instagram wordt veel ingezet op het verkrijgen van jouw data.

Maakt het je überhaupt uit of heb je niks te verbergen? In geval van het eerste: wat is dan wel een vorm van sociale media dat je veilig kan gebruiken? In deze blog lees en leer je over Quodari. Het platform claimt namelijk privacy vriendelijk te zijn.

Wat is Quodari?

Quodari is een privaat sociaal netwerk dat specifiek is ontworpen om een veilige en gepersonaliseerde omgeving te bieden voor gebruikers. Aan hen wordt een platform geboden, waarmee meer privacy en controle over hun sociale media ervaring wordt gecreëerd.

Functies

De app geeft de mogelijkheid om je eigen gegevens op te slaan, maar ook te delen met een selecte groep aan mensen. Vanaf 2GB aan opslag betaal je voor het veilig (be)houden van je gegevens. De app hoeft hierdoor geen gegevens te betalen om de app draaiende te kunnen houden. Er zijn verschillende abonnementen, variërend van een tientje per jaar tot een prijs op aanvraag.

Functies van de app op een rijtje, zijn:

  • Communicatie tools, zoals groepchats, het delen van documenten, projectbeheer.
  • Privacy garanties met een volledige controle over wie de inhoud kan zien en welke informatie wordt gedeeld met andere gebruikers. De geavanceerde beveiligingsfuncties beschermt je gegevens tegen hackers en cyberaanvallen.

Het fijne aan de app is dat het een gebruiksvriendelijke interface heeft. Het moderne ontwerp in combinatie met een eenvoudige lay-out is door iedereen gemakkelijk in gebruik te nemen.

Voor wie?

Maar, met welke insteek is de app uit de grond gestampt? Los van dat het in basis gaat om privacy, is de vraag ‘voor wie?’ net zo belangrijk. Goed nieuws, want het antwoord op die vraag is praktisch gezien iedereen.

De app kan in gebruik worden genomen door bedrijven. Documenten en andere informatie kan namelijk op een veilige manier tussen collega’s worden verstuurd. Denk ook aan communicatie bij klantrelaties of organisaties van buitenaf.

Je hoeft de app overigens niet te gebruiken voor iemand anders: het gaat immers voor een groot deel over het veilig opslaan van gegevens. Je geheime dagboek of dierbaarste herinneringen met je liefde blijven voor jouw alleen. Mocht je het toch willen delen, dan kan je je familie en vrienden aansporen de (gratis versie van de) app te downloaden.

Een bedrijf of familie is leuk, maar denk eens aan verenigingen. De privacy van alle lieve kindersnoetjes wordt gegarandeerd én iedere ouder kan genieten van het succes van zijn kind. Als leider hoef je niet te prutsen met smileys op gezichten en tijdens de wedstrijd hoef je geen een iemand over te slaan.

Anti-algoritme

Dat het algoritme van bijvoorbeeld Instagram helemaal niet is zoals de meeste mensen het graag zien, is wel bekend. Voor content creators wordt het niet alleen lastiger om op te vallen, ook biedt één opvallende post geen garantie voor de toekomst.

Het fijne aan Quodari? Er is geen sprake van algoritmes. Wat je deelt, deel je met degene die je volgen. Er zijn geen advertenties, concurrentie hoef je niet te volgen en van profiling is geen sprake. Gezien de app niet erg populair is, vragen we ons wel af wat je er naast een beetje voldoening uit kan halen.

Aan alles zit een maar

Althans, tot op zekere hoogte zit aan alles een maar. Want hoewel Quodari een perfecte app lijkt, hoeft dat het niet te betekenen. Er zijn verschillende nadelen waar je als gebruiker rekening mee moet houden:

  • Beperkte gebruikersbasis
    Quodari heeft nog lang niet hetzelfde aantal gebruikers als andere sociale netwerken. Het vinden van nieuwe connecties of het vinden van mensen in een specifieke niche, is hierdoor moeilijker. Of wil je bijvoorbeeld iets delen met familie of vrienden, dan is de kans zeer klein tot onmogelijk dat je iedereen op de app kan bereiken. Tot het ineens een geweldige doorstart krijgt, zal je nog blijven inloggen op zoiets als Facebook.
  • Beperkte integratie
    Dat iets veel privacy heeft, klinkt geweldig, maar het maakt dat de integratiemogelijkheden niet groot zijn. Het synchroniseren van informatie zal hierom niet goed mogelijk zijn.
  • Minder bekendheid
    Hoewel dit nadeel niet per se een nadeel hoeft te zijn, is het dat in sommige gevallen wel. Alleen met het geld van ‘abonnees’ zelf kan worden ingezet op de verbetering van gebruikerservaring. Hoe minder abonnementen, hoe meer je hiervan op lange termijn de nadelen van zou kunnen ondervinden.

Hoewel Quodari een ontzettend goede app schijnt te zijn, lijken er dus ook een aantal nadelen aan te kleven. Maar, zoals bij alles, is het ook belangrijk om te blijven overwegen. Wat weegt in jouw opzicht zwaarder: de mogelijkheid om te kunnen delen met velen of de mogelijkheid om te kunnen delen op een veilige manier? Waar je ook voor kiest, Quodari kan in ieder geval in één van die gevallen een uitkomst bieden.

Mocht je enorm enthousiast zijn geraakt, dan bestaat er zelfs een mogelijkheid te investeren in het bedrijf. Om te bespreken wat dit inhoud en wat startbedragen zijn, verwijzen we je door naar de website.

Conclusie

 Al met al biedt Quodari een interessant alternatief voor traditionele sociale netwerken, vanwege de focus op privacy, veiligheid en het delen van kennis en expertise. Hoewel er nog enkele nadelen zijn, zoals een beperkte gebruikersbasis en integratiemogelijkheden, lijkt Quodari een veelbelovend platform te zijn. Gebruikers opzoek naar een meer afgeschermde en professionele omgeving om te communiceren, zullen hun plek erin vinden. Wees je altijd bewust van de risico’s en geloof niet gelijk alles dat ergens wordt beweerd.

Vorige

7 grappige Nederlandse podcasts

Volgende

Wat moet je sturen als iemand niet reageert?

Latest from Blog