Telegram is wellicht voor de ene een bekender platform dan voor de ander, maar we kunnen stellen dat het ontzettend populair. Mocht het onbekend zijn: het format lijkt op dat van WhatsApp.
Op Telegram bestaat de mogelijkheid om je aan te sluiten bij groepen, maar hoe werkt dat nu eigenlijk? Wat Telegram precies is, hoe je groepen vindt en nog meer, lees je in deze blog.
Wat is Telegram?
Telegram is een applicatie waarop je met anderen kunt chatten. Omdat de app werkt met een end-to-end encrypted berichtvoering, weet je zeker dat je berichten veilig zijn. In andere woorden weet je dat er niemand anders van een afstandje met je berichten meeleest.
Hoewel dat nu ook zo het geval is bij WhatsApp, zijn de apps niet precies hetzelfde. Bij Telegram is het bijvoorbeeld mogelijk om jezelf toe te voegen aan groepen, tot wel 10.000 gebruikers. Een ander voordeel aan de app is dat alles ontzettend snel werkt. Je kan onbeperkt berichten opsturen en blijft dus continu met allerlei mensen in contact.
Helaas blijkt dat er zich in praktijk maar weinig sociale controle op de app bevindt. Met name wanneer je gevoelig bent voor bepaalde onderwerpen of als je te maken hebt met relatief jonge gebruikers, kan dit problemen opleveren. Mensen komen in contact met zaken die liever vermeden dienen te worden.
Bijzondere features
Aan de app zijn een aantal bijzondere ‘features’ toe te schrijven. We hebben deze voor je uitgezocht en even op een rijtje gezet:
- Geheime chats
Maar met twee toestellen kan een geheime chat worden gestart. De encrypte en ontgrendeling van de chat vindt namelijk plaats op het toestel zelf. Hoewel de Telegram synchroniseert met alle apparaten, zal je de geheime chats niet overal terugvinden. - Grote bestanden versturen
Je kan bestanden tot 1,5 GB naar anderen versturen via het Cloud-systeem. Je zit hiermee niet meer vast aan moeilijke downloads en dergelijken. Mocht je iets op je telefoon binnenkrijgen, maar wil je het op je computer? Geen paniek, want door het Cloud-systeem kan je hetzelfde bestand op je computer openen.
Telegram groepen
Een serieuze activiteit op Telegram is het aansluiten bij groepen. In deze groepen kan je mee discussiëren over bepaalde onderwerpen of leuke gesprekken voeren. De onderwerpen van deze groepen verschillen tussen ontzettend veel zaken, van bijvoorbeeld crypto tot aan politiek.
Een supergroep kan tot wel 10.000 deelnemers bevatten. Je kan je wel voorstellen dat je hierdoor ontzettend veel berichten binnenkrijgt. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om chats te muten.
Telegram kanalen
Naast Telegram groepen bestaan er ook kanalen. Je kan je op een kanaal abonneren, waarna je steeds nieuwsberichten ontvangt. Op deze berichten kan je in principe niet reageren. Je blijft op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Dit is variërend van onderwerpen uit een specifieke niche, tot meldingen over het laatste wereldnieuws.
Voorwaarden
Bij veel van de Telegram groepen en kanalen zijn een aantal voorwaardes gesteld. Een beheerder kan ervoor kiezen binnen een bepaald tijdsbestek geen berichten toe te laten. Dat scheelt overmatige spam en creëert nog enige overzichtelijkheid.
Een andere ‘regel’ die ook vaak terug is te zien, is dat je op een bepaalde manier mensen kan rapporteren. Veelal wordt dit gedaan door met ‘@admins’ op een bericht te reageren. Zo wordt er via sociale controle toch nog enigszins gelet op hoe personen binnen de groep met elkaar omgaan.
Voorbeelden van Telegram groepen
Zoals gezegd bestaan er ontzettend veel Telegram Groepen waar je je bij aan kunt sluiten. Deze zijn gemakkelijk op internet te vinden. We geven een aantal voorbeelden, zodat je een beetje een beeld krijgt van de chat-app.
- Cryptoboerderij – Dutch only. Informele chat over cryptohandel.
Zo kan je op een gemakkelijke manier ideeën delen, vragen stellen en informatie opdoen met de deelnemers van de groep. De groep bestaat al uit zo’n 4000 leden. - 112PERS.nl – Een bot die informatie geeft over 112 meldingen.
Je blijft op de hoogte van 112 meldingen door het gehele - NLPolitiek – Een chat over de Nederlandse politiek
Het is en blijft interessant om over de Nederlandse politiek te praten, al helemaal rond de tijden van verkiezingen.
Hoewel er dus op verschillende manieren is mee te praten over actuele zaken, is het altijd nog belangrijk je eigen mening te kunnen onderbouwen. Telegram-groepen zijn namelijk niet altijd positief in het nieuws gekomen. Zo kwam eens een negatief bericht over bedreigingen door FvD-extremisten. Een voorbeeld van dergelijk bericht was:
Politieke tegenstanders worden op FvD Geluiden met de dood bedreigd. De beheerders geven zelf vaak de voorzet. Bijvoorbeeld wanneer voormalig ziekenhuisbaas Ernst Kuipers in een talkshow komt praten over wat te doen met ongevaccineerden. De beheerders van FvD Geluiden plaatsen zijn foto en stellen daarbij de vraag: „Wat moeten we doen met Ernst Kuipers. Weet jij het? Laat je reactie dan achter onder dit bericht”. Dreigende reacties zoals „lynchen!” laten ze staan
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/fvders-zetten-aan-tot-bedreigingen-en-intimidatie-via-telegram
Andere vormen van sociale media
Naast Telegram zijn er verschillende andere vormen van sociale media. Denk aan Instagram, een app waarop veelal foto’s en korte videos worden geplaatst, maar ook aan het alwetende Facebook. Facebook is een app waarop je berichten deelt met je vrienden, variërend van leuke nieuwtjes tot serieuze gebeurtenissen.
TikTok
Een groeiende app met een interessant algoritme is TikTok. Instagram en YouTube worden langzamerhand van de kaart geveegd door het medium.
TikTok staat vooral bekend om het delen van korte video’s. De app stelt gebruikers in staat om korte video’s te maken, te bewerken en te delen met andere gebruikers over de hele wereld. TikTok heeft een breed scala aan filters, effecten en geluiden voor het bewerken en verbeteren van video’s.
De app heeft een enorm bereik en is vooral populair onder jongeren. TikTok biedt gebruikers de mogelijkheid om nieuwe trends te creëren en te volgen. Maar zoals iedere app, levert ook TikTok ietwat controverse op. In dit geval ging het om ernstige privacyproblemen en inhoud die als ongepast wordt beschouwd.
Conclusie
De steeds meer populaire Telegram is een app waarop je goed in contact komt met anderen. Het interessante aan deze app zijn de groepen waarin je kunt aansluiten. Je kan met anderen communiceren over onderwerpen die jouw interesseren of leuk lijken. Daarnaast zijn er bepaalde kanalen waarop bots of anderen je informeren over onder andere het laatste nieuws. Hoewel het geweldig klinkt, blijkt de sociale controle niet heel hoog te zijn. Het gebruik door jonge kinderen raden we daarom af.