Hoe werkt een elektrische auto?

Wie op straat kijkt, ziet overal elektrische voertuigen rijden. Van scooters tot aan stepjes en fietsen. En van bussen tot aan auto’s. Maar hoe werkt nou zo’n elektrische auto bijvoorbeeld? Hoe komt het dat een elektrische auto niet langer rijdt op diesel of benzine? We vertellen het jou in deze blog! 

Als we kijken naar bijvoorbeeld de nieuwe elektrische auto smart #1 dan zien we dat het hart van de auto niet langer een verbrandingsmotor is. Maar dat er een batterij in zit. Een auto met een verbrandingsmotor heeft benzine of diesel nodig om te rijden. Dit wordt omgezet in de verbrandingsmotor in energie en die energie heeft de auto nodig om vooruit te komen. Maar bij een elektrische auto is dat niet langer meer nodig. De batterij doet het werkt. 

Batterij van een elektrische auto

We zeiden het dus al eventjes, maar het grote verschil tussen een elektrische auto en een ‘normale’ auto is de lithium-ionbatterij. Deze vind je in kleinere mate ook in je mobiele telefoon of je laptop. Deze batterij kun simpel opladen bij een laadpaal. Maar zelfs in een ‘gewoon’ stopcontact. Houd er dan wel rekening mee dat het een flinke tijd kan duren. Maar de batterij op zich is niet anders dan andere batterijen. Uiteraard is de batterij wel een flink stuk groter. Er moet tenslotte een auto op rijden en die auto moet ook flink wat kilometers kunnen rijden. 

Elektrische motor 

Naast een batterij is er dus ook een andere motor nodig. Zo heeft een elektrische auto, zoals de smart #1, ook een elektrische motor. Dit mechanisme is natuurlijk nodig om uiteindelijk de wielen te doen laten draaien. Vaak zit er één of meerdere motoren in. Ook zijn deze vaak veel meer efficiënt dan ‘oude’ motoren. Omdat ze sneller kunnen reageren. Daarom zijn elektrische auto’s vaak ook automaten. Dit houdt in dat je niet meer hoeft te schakelen. De versnellingsbak is dus ook anders. Dit komt omdat ze snel een groot bereik in de toerentallen hebben. Dit is heel anders dan bij een verbrandingsmotor omdat je dan moet opschakelen of afschakelen om niet te hoog in de toeren te zitten. 

Stil en zuinig

Verder werkt een elektrische auto net even iets zuiniger en stiller. Dat komt weer door die motor. Een verbrandingsmotor moet hard werken en dat hoor je vaak. Oude auto’s kunnen nog meer geluid maken dan nieuwe auto’s. Maar een elektrisch voertuig hoor je echt bijna niet. Het is veel stiller rijden. Daarnaast is het ook nog eens een stuk zuiniger. Je hebt namelijk geen fossiele brandstoffen meer nodig die zorgen voor gevaarlijke uitlaatgassen. Het is dus beter voor mens en milieu om in een elektrische auto te rijden. 

Ook wordt elektrische rijden gezien als een stuk veiliger. Dit omdat er vaak in deze nieuwe auto’s een elektrisch controlesysteem is ingebouwd. Waardoor je meer meldingen krijgt en ook vaak een automatisch stop- of remsysteem. Ook krijg je bijvoorbeeld een melding als de bandenspanning te laag is. Dit draagt allemaal bij aan een veiliger, zuinigere en stillere rijervaring.

Vorige

Wat is een borstelloze motor precies en waarom zou je hiervoor moeten kiezen?

Volgende

Waar let je op bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone?

Latest from Blog