Wat zijn cloudservices?

people sitting on chair in front of computer monitor

Tegenwoordig zijn clouddiensten of managed cloud services breed bekend en verspreid. Het belangrijkste doel van deze diensten is om mensen te ondersteunen met optimale prestaties om werkprocessen soepel te laten verlopen. Hiervoor worden dan ook verschillende cursussen en training aangeboden, zoals de MS-900 training. Daarnaast zijn veiligheid, flexibiliteit, automatische software-updates en energiebesparing ook factoren. Laten we dit begrip een dieper bespreken en kijken wat het nu precies inhoud.

Hoe werkt het?

Clouddiensten zijn eigenlijk heel simpel. Het zijn diensten waarmee je via het internet toegang hebt tot hardware, software en bestanden. Je hoeft je gegevens niet meer lokaal op je eigen computer op te slaan, maar kunt ze nu online in de cloud bewaren. Je kunt dus overal bij je gegevens, waar je ook bent. De cloud regelt ook het beheer van software en opslag, waardoor je kosten bespaart en flexibeler kunt werken. In plaats van fysieke servers in een koude serverruimte, maak je gebruik van servers die op verschillende locaties beschikbaar zijn. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat een externe partij alles regelt voor je IT-omgeving. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over technische details.

Private en public cloud

Er zit een verschil tussen private en public cloud services. In een private cloud krijg je toegang tot IT-middelen die binnen Nederland worden gehost, en de beheerder moet de locatie van de data en het datacenter kunnen identificeren (in Nederland). Public cloud is een vergelijkbare oplossing, maar deze wordt meestal aangeboden vanuit het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan Azure en Amazon.Het nadeel van een public cloud is dat je niet exact weet waar je data wordt opgeslagen.  Zowel private als public clouds zijn beveiligde omgevingen, en de connectiviteit naar je gegevens is altijd goed beveiligd. In principe heeft de beveiliging van zowel de verbinding als de online werkomgeving in de cloud altijd de hoogste prioriteit.

Hybrid cloud

Een hybride cloud is eigenlijk maatwerk. Je krijgt een combinatie van verschillende cloud omgevingen, allemaal beheerd vanuit één centraal punt. Hierin zitten je lokale systemen, de openbare cloud en de privé cloud. Dit is heel flexibel. Je kunt bijvoorbeeld belangrijke gegevens in je privé cloud bewaren terwijl je de openbare cloud inzet voor andere dingen.

De voordelen van de cloud

Managed cloud services hebben verschillende voordelen. Je hebt op deze manier een veilige online back-up van jouw gegevens in een externe omgeving,  waardoor je beschermd bent tegen onverwachte gebeurtenissen op je eigen locatie. Daarnaast kun je gegevens makkelijk opslaan en extra opslag toevoegen als dat nodig is. Tevens kun je kosten besparen op je IT-infrastructuur en heb je sneller toegang tot de nieuwste applicaties. Misschien wel het grootste voordeel is dat je je snel kunt aanpassen aan veranderende behoeftes.

Vorige

Overweeg als technicus een baan bij een digital agency 

Volgende

Tips om jouw concentratie te behouden achter de computer

Latest from Blog