Elke keer wanneer je er langs rijdt, fietst of loopt, denk je weer hetzelfde: wie woont er op dat adres. De deur is niet voorzien van een naamplaatje en als dat al zo is, dan is de achternaam zó bekend, dat het nog steeds iedereen zou kunnen zijn.
Je bent geïntrigeerd door het huis en zou het maar al te graag willen kopen. Het huis wakkert bepaalde, ietwat vage herinneringen op van vroeger. Je ziet weleens een bewoner, maar hebt geen idee wie het zou kunnen zijn. Wie het zou kunnen zijn, of eigenlijk hoe je dit kan opzoeken, lees je in deze blog.
#1 Kadaster
De eerste en misschien wel meteen de beste optie die we geven, is het Kadaster. Het kadaster is een middel van het rijk, dat eigendomsrechten en vastgoedinformatie registreert en bijhoudt. Het geeft inzicht in wie de eigenaar is van welke grond en gebouwen en zorgt voor transparantie en rechtszekerheid bij vastgoedtransacties en ruimtelijke ordening. Verder zal je bijvoorbeeld de laatste verkoopprijs kunnen inzien, maar ook om hoe veel oppervlakte het perceel is (m.u.v. appartementen)
Met andere woorden: via het kadaster kan je de eigenaar van de woning achterhalen. Helaas zit hier wel een aantal keer een ‘maar’ aan verbonden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
- Niet gratis
Je kan helaas niet meteen zien wie de eigenaar van een woning is. Voor gegevens als dit zal je toch echt een betaling moeten doen. Je eigen kadastrale gegevens kan je overigens, met je DigiD, altijd zelf inzien. - De eigenaar is niet per definitie de bewoner
Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een huurwoning, zal de eigenaar van de woning verschillen van de persoon die er daadwerkelijk woont. Je hebt dan nog steeds geen inzicht in wie er op het perceel woont en zal er op een andere manier achter moeten komen.
Je hebt door middel van het kadaster dus nog steeds geen 100% zekerheid dat je zal achterhalen wie er op een bepaald adres woont. Nog geen half decennium geleden was het mogelijk om via het Bevolkingsregister deze informatie te verkrijgen. Dit kon je opvragen bij de gemeente, maar helaas zal het je nu waarschijnlijk geen relevante informatie meer opgeven. Dit komt omdat er in 2018 een nieuwe privacy wet werd aangenomen (AVG). Het verspreiden van persoonsgegevens mag nu niet meer zo maar en dus zal je er waarschijnlijk alleen oude bewoners in terugvinden.
#2 Telefoonboek
Wellicht in je hoofd een wat oubollige optie, maar het telefoonboek kan zeker wel enige informatie bieden. Je kan in het telefoonboek namelijk op adres zoeken, waarbij dan een naam leidt tot een bepaald adres. Nog mooier zou zijn dat je bijvoorbeeld een achternaam in bezit hebt, zodat je in de online Telefoongids dit kan invoeren. Je zal zien dat er waarschijnlijk een aantal mogelijke opties wordt gegeven en aangezien jij het exacte adres weet, hoef je niet lang te zoeken en te controleren.
Maar, omdat veel mensen nu niet meer hun gegevens delen, hun vaste telefoon hebben afgesloten of überhaupt online onvindbaar zijn, levert een telefoonboek niet altijd iets op. Een oude, papieren telefoongids, die in 2018 voor het laatst werd uitgegeven, zal niet de meest recente informatie bevatten.
#3 Google is you very best friend
Hoewel je er wellicht niet over wil nadenken, staat er meer op Google dan je denkt. Dat komt omdat je bijvoorbeeld op Facebook van allerlei gegevens (per ongeluk) openbaar hebt staan. En als je dat nu aanpast omdat je bang bent dat je door iedereen kan worden gevonden, dan kunnen we je vertellen dat het al te laat is. Wat eenmaal op het internet staat, zal niet zo maar verdwijnen. Het wordt wellicht wat moeilijker om informatie te vinden, maar mensen die hard genoeg proberen, zullen je vinden.
Zo kan het dus ook andersom zijn, dat jij iemand vindt door informatie die Google je ‘gratis en voor niks’ geeft. Maar, let op! Wanneer je op een dergelijke manier bezig bent om iemands gegevens te achterhalen, kan dat worden gezien als een vorm van cyberstalking. Dat is, for you information, illegaal. Daarmee is Google een toch wat minder goede vriend dan je wellicht hoopt.
Wie woont er op dit adres?
Tja, wie woont er op een bepaald adres? In principe kan je er nog altijd voor kiezen om gewoon aan te bellen. Als het om een ‘leuke’ reden gaat, zijn mensen vaak erg vrolijk en open naar vreemden. Een voorbeeld van een dergelijk gesprek, kan er als volgt uitzien:
Jij: *belt aan*
Bewoner: *doet open* en begroet je.
Jij: ‘Hallo. Ik ben … Wellicht vind je het een beetje een rare vraag, maar ik kom geregeld langs je huis en ben erg gefascineerd door je woning. Ik ben toevallig ook op zoek naar een woning en vroeg me af of u/ jullie van plan zijn het over enige tijd te verkopen. Ik dacht maar zo, ik kan het altijd proberen. Niet geschoten is altijd mis, toch?’
Bewoner: ‘Haha, wat een leuke vraag, maar (…). Mocht het wel het geval zijn, dan zijn hier mijn gegevens. Je kan me dan altijd een belletje doen en hier ‘voorrang’ op aanvragen.’
Dus, afhankelijk van de reden waarom je wil weten wie er ergens woont, kan je er ook nog altijd voor kiezen om ‘gewoon’ aan te bellen en op een dergelijke manier achter te komen.
Conclusie
In deze blog hebben we verschillende manieren onderzocht, waarop jij erachter kan komen wie op een bepaald adres woont. Wist je overigens dat we op onze site nog veel meer van dat soort trucjes laten zien. Zo is het ook mogelijk om een telefoonnummer te achterhalen, zonder dat je een naam weet, maar wel een adres. We zoeken dit soort dingen graag voor je uit, zodat jij dat zelf niet hoeft te doen.